Vad är vad: matallergier och -intoleranser

Att mata ett kräset barn är inte en lätt uppgift. Lägg utöver det till matallergier eller problem med matsmältning så blir uppgiften nog ännu svårare. Även om ditt barn kanske inte utvecklar några allergier eller intoleranser förrän äldre åldrar är det bra att veta hur man känner igen symptomen.

Matallergier: symptom och orsaker

Allergiska reaktioner utlöses av att kroppen börjar tillverka antikroppar mot vissa slags proteiner. En allvarlig allergisk reaktion, med andningssvårigheter och till och med kollaps, chock och anafylaxi, kan leda till en nödsituation. De flesta allergiska reaktionerna är lyckligtvis mildare – symptom som nässelutslag och andra röda, fläckiga utslag, diarré, kräkningar, rinnande näsa och pipande andning är vanligare.

  • Mjölk är den vanligaste orsaken till allergiska reaktioner hos små barn – cirka två till tre procent drabbas av komjölksallergi, men hos nästan 95 procent försvinner det vid fyra års ålder.

  • Allergier mot nötter, skaldjur och äggvita är den näst vanligaste. Om ditt barn reagerar på något av det ovanstående är det mindre troligt att det kommer försvinna när ditt barn blir äldre.

  • Jordnötter är en annan vanlig allergi. Egentligen är jordnötter ingen nöt alls utan en baljväxt, precis som ärtor. Det innebär att ett barn som är allergisk mot jordnötter ofta inte är allergisk mot mandlar, valnötter eller andra nötter. Var noga med att kontakta din barnläkare om du misstänker nötallergi i allmänhet eller jordnötsallergi i synnerhet. Kom ihåg att barn under fyra år inte bör äta hela nötter eftersom de inte kan tugga sönder dem ordentligt med sina små tänder.

Matintolerans: symptom och orsaker

Intolerans mot mat är ett mindre allvarligt, men fortfarande jobbigt problem.

  • Laktosintolerans

    innebär att man har svårt att smälta det socker som finns naturligt i mjölk. Gas i magen, uppblåsthet och diarré uppträder 30 minuter till två timmar efter att ditt barn har druckit mjölk. Laktosintolerans kan uppstå i alla åldrar, vanligast hos barn äldre än fyra eller fem år. Ofta leder mjölkprodukter såsom yoghurt eller ost inte till lika stora problem då sockret redan brutits ner vid tillverkningen. Vissa barn kan dricka små mängder mjölk, men uppvisar symptom på intolerans om de får i sig för mycket.

  • Glutenintolerans

    är oförmågan att smälta ett protein som finns i vete, vilket kan vara allvarligt. Man tror att glutenintolerans är ett ärftligt immunproblem i tarmen som kan störa olika näringsämnen upptagningen i kroppen. Det kan också leda till viktökning, diarré, förstoppning och irritation. Glutenintolerans kan uppträda strax efter att du introducerar veteprodukter i ett barns kost, exempelvis flingor och bröd.

Vad kan du göra

Om du misstänker att ditt barn har en allergi eller intolerans, kontakta din barnläkare. Det är inte en bra idé att ställa sin egna diagnos – matallergier kan vara knepiga. Om det visar sig att ditt barn har allvarliga allergier måste du lägga dig vinn om vad som finns i de livsmedel du ger ditt barn.

Uppsök professionell hjälp

Du kan behöva konsultera en barndietist för att se till att ditt barn får en balanserad kost trots ofrånkomliga begränsningar.

Om ditt barn riskerar att få allvarliga allergiska reaktioner kan din barnläkare ge dig en adrenalinspruta (epipen) vid svåra allergiska reaktioner. Förvara sprutor på olika ställen: i bilen, hemma och på förskolan, utifall att de skulle behöva komma till användning. Se till att alla vet hur de ska användas och byt ut dem när bäst före-datumet gått ut.

Förskolepedagoger, vänner och familjemedlemmar som matar ditt barn bör inte bara vara medvetna om ditt barns allergier utan också förberedda på vad de ska ta sig till om en allergisk reaktion uppstår.

Cookiemedgivande