Hur du får ditt barn att prova nya typer av mat

Forskning visar att, om man erbjuder en ny mat flera gånger med en eller två dagars mellanrum, kommer det troligen lyckas. Ett gammalt, engelskt ordspråk bland barnläkare säger att sju är ett magiskt nummer när det kommer till att få ett barn att acceptera en ny slags mat.

Hur man får det gjort (och får in det!)

Första gången du ger ditt barn ny mat bör du begränsa det till en sked eller två, eller låta hen pröva en liten mängd på egen hand. Om du får negativ respons är det ingen mening att fortsätta. Ha tålamod och servera maträtten igen en till två dagar senare. ”Pröva” är helt okej just nu.

Alla ansträngningar är besväret värt. Forskning visar att viljan till att pröva ny mat och varierad kost leder till hälsosammare matvanor senare i livet.

En hjälpsam ledtråd

Barn är mer villiga till att pröva om de känner igen välbekanta ansikten och ser andra äldre barn äta samma sak. Om du själv rynkar på näsan när du äter spenat kan du inte förvänta dig att ditt barn ska älska det. Goda matvanor är en familjeangelägenhet – du kan antagligen förvänta dig att dina barn kommer göra som du.

Cookiemedgivande