Vad står på spisen? Barn i köket

De flesta småbarn älskar att vara hjälpredor i köket. Om de får vara involverade i matlagningen kan de som en bonus uppmuntra dem till att få hälsosammare matvanor. Så här får du ut det mesta av din tid med din hjälpkock.

Välj ett enkelt recept

Välj en maträtt utifrån ditt barns ålder och utvecklingsnivå – en efterrätt med frukt och yoghurt kan vara perfekt eftersom det kräver få ingredienser. Som du redan vet gillar små barn att stoppa fingrarna i munnen, försök att undvika saker som leda till att de utsätts för ingredienser som inte är tillagade.

Handla tillsammans

Förbättra ditt barns utveckling genom att göra delarna till något man kan dra lärdomar av. När du tar föremål från hyllorna kan du prata om hur de förstärker maträttens smak, till exempel: ”De här blåbären gör våra muffins söta!” Fråga ditt barn om hen föredrar röd, gul eller grön paprika i salladen, eller ge dem en första lektion i stavning genom att peka på bokstäverna på förpackningen.

Delegera enkla uppgifter

Köksaktiviteter som är lämpliga för små barn kan vara: skölja frukt, hälla i ingredienser, röra och mosa. En rolig lek för äldre barn är att lägga blåbär på redan färdigstekta pannkakor så att de bildar smiley-ansikten eller den första bokstaven i deras namn.

Ha uppsikt över allt

Kontroll och säkerhetsåtgärder i köket är naturligtvis grundläggande. Låt ditt barn veta vad hen inte bör röra vid, såsom vassa redskap och varma ytor. Se till att pannornas och kastrullernas handtag alltid är vända inåt för att förhindra olyckor.

Beröm ditt barns matlagningsförmåga när ni prövar era rätter tillsammans och försök låta bli att tänka på hur det ser ut i köket. Det viktiga är att du stärker ditt barns självförtroende genom att uppmuntra ditt barn till att behärska nya färdigheter och pröva nya typer av mat. Smaklig måltid!

Cookiemedgivande