Vad är mjölkskorv och hur kan jag lugna min bebis hud?

Har du sett fjäll eller hudflagor på ditt barns huvud (eller någon annanstans på kroppen)?

Det kan vara seborroiskt eksem (även kallat mjölkskorv) och är ganska vanligt. Även om det kan se lite obehagligt ut så är det inte skadligt för barn, i själva verket försvinner det vanligtvis inom några månader. Det finns tyvärr inga snabba botemedel mot mjölkskorv, men det finns några saker du kan prova för att lugna ditt barns hud.

Vad är mjölkskorv

Mjölkskorv är tjocka, skorpiga, oljiga eller fjälliga fläckar i ditt nyfödda barns hårbotten. Det kan ibland uppstå i kombination med mild rodnad eller utslag på huvudet. Mjölkskorv kan förekomma i ditt barns ansikte, öron, ögonlock och näsa och runt ljumskarna. Den goda nyheten är att inte är smärtsamt, kliande eller smittsamt. Dessutom lämnar det inga ärr efter sig. Mjölkskorv kan vara lätt att förväxla med eksem eller mjäll, kontakta barnmorska eller läkare om du vill ha hjälp med att ställa en diagnos.

Ibland visar sig mjölkskorv även när en bebis blivit äldre, ibland till och med hos riktigt små barn. Oftast försvinner det efter några månader av sig själv. I vissa fall kan mjölkskorv pågå i ett år eller mer, och ett särskilt schampo eller kräm kan vara nödvändigt för att man ska bli av med det.

Orsaker till mjölkskorv

Det är inte känt vad som orsakar mjölkskorv, men experter tillbakavisar orsaker som dålig hygien eller allergi. En anledning kan vara att mammans graviditetshormoner överförs till barnet innan barnet har fötts. Det leder till att det produceras för mycket olja (talg) i oljekörtlarna och hårsäckarna, vilket fångar döda hudceller. En annan bidragande faktor kan vara malassezia, en slags svamp som tillsammans med bakterier växer fram i barnets talgproduktion.

Är det möjligt att behandla mjölkskorv?

Tjockt, vitt eller gult fjäll är inte lätta att ta bort, men behandlingar av mjölkskorv kan hjälpa:

  • Tvätta ditt barns hår en gång om dagen med ett milt barnschampo när du badar ditt barn. Be din barnmorska eller läkare rekommendera ett schampo som är speciellt framtaget för att behandla mjölkskorv.

  • Kamma försiktigt eventuellt hår och borsta bort fjäll med en mjuk borste för att hudflagorna ska lossna. Tvätta bort lösa flagor med vatten – skrapa eller gnugga inte.

  • Om fjällen inte lossnar, överväga att massera in vaselin i ditt barns hårbotten för att på så vis motverka torr hud. Tvätta sedan ditt barns hår med schampo.

När ska bör uppsöka hjälp

Uppsök professionell hjälp om schamponering inte hjälpt, om mjölkskorven verkar allvarlig eller om den spridit sig till ditt barns ansikte eller kropp. Du kan behöva få ett medicinskt schampo eller krämsom motverkar svamp utskrivet av en läkare. Även om du kanske hört talas om naturläkemedel eller hemmametoder mot mjölkskorv så är det alltid bäst att prata med någon expert innan du tar egna initiativ.

Mjölkskorv kan se läskigt ut, men med tiden kommer det försvinna. Kom ihåg att det i allmänhet inte är obehagligt för ditt barn. Om ditt barn ser lika glad ut som alltid påverkas hen antagligen inte alls.

Cookiemedgivande