Vad är ett födelsemärke och vilka slags födelsemärken finns det?

När du ser din bebis för första gången är det svårt att släppa blicken. Men efter att ha räknat till tio fingrar och tio tår kan det hända att du kanske lägger märke till födelsemärken i ditt barns ansikte, på huvudet eller på kroppen.

Alla födelsemärken är permanenta, även om många bleknar eller ser ut att ha försvunnit helt med tiden. Andra blir du inte av med utan medicinsk vård, vilket kan vara nödvändigt i vissa fall.

Läs vidare för att lära dig mer om några av de födelsemärken som ditt barn kan födas med eller utveckla under barndomen.

Vad är födelsemärken?

Varje barn är unikt, det är varje födelsemärke också. Precis som namnet antyder kan födelsemärken uppstå på ditt barns hud vid förlossningen eller strax därefter.

Födelsemärken kan se väldigt annorlunda ut: Vissa födelsemärken är platta, andra upphöjda, vissa är likformiga, andra är oregelbundna. Födelsemärken kan också förekomma i många olika färger, från kaffefärgade till blå, röda, rosa eller lila.

De flesta födelsemärken är ofarliga och vissa kommer krympa eller helt blekna med åldern. I vissa sällsynta fall kan födelsemärken vara en indikation på ett underliggande hälsoproblem. Om du någonsin blir orolig för ett födelsemärke, prata med en hudläkare.

Typer av födelsemärken

Det finns många olika typer av födelsemärken. De flesta kan delas in i två huvudkategorier: pigmenterade födelsemärken och vaskulära födelsemärken.

Pigmenterade födelsemärken

Pigmenterade födelsemärken ser bruna eller gråa ut. De bildas där det finns en högre koncentration celler som producerar ditt barns hudfärg. Nedan finns en beskrivning av några av de vanligaste födelsemärken.

  • Mongolfläckar (dermal melanocytos).De här födelsemärkena kan förekomma i olika storlekar och är vanligtvis – men inte alltid – belägna på nedre delen av ryggen (korsryggen) eller baken. De är platta och kan ha en blågrå färg, ibland ser de ut som ett blåmärke. Mongolfläckar är vanligare hos barn med mörkare hud. Födelsemärkena kan hålla i sig i några månader eller år, men de bleknar vanligtvis vid ungefär fyra års ålder.

  • Medfödda leverfläckar (melanocytisk nevi). De kallas leverfläckar. Människor kan utveckla leverfläckar när som helst i livet, vissa föds med dem. I så det senare fallet kallas de logiskt nog för medfödda leverfläckar. De kan variera i färg (från bruna till svarta) och i storlek (från mindre än 2 centimeter till över 20 centimeter).

Vaskulära födelsemärken (i blodkärl)

Vaskulära födelsemärken orsakas av oregelbunden i blodkärlens tillväxt. De kan vara upphöjda eller platta och synas på huvudet eller i nacken. Likt pigmenterade födelsemärken kan de också dyka upp på andra delar av kroppen.

Några vanliga typer av vaskulära födelsemärken:

  • Smultronmärke (hemangiom).Upphöjda fläckar på huden som vanligtvis är röda, men ibland – om de bildas längre ner i huden – kan de också se blåa ut. Smultronmärken är vanliga och förekommer hos cirka 10 procent av alla barn.

  • Storkbett (naevus simplex).Fläckarna, som ofta kallas ”storkbett”, är röda eller rosa födelsemärken i ditt barns nacke, på pannan eller över ögonlocken och uppstår efter födseln. De är mycket vanliga – ungefär hälften av alla barn får dem. De bleknar vanligtvis inom några månader, även om storkbett på pannan eller i nacken kan vara synliga i upp till fyra års, ibland mer än så.

  • Portvinsfläckar. Stora, platta, oregelbundna mörkröda eller lila områden på ditt barns hud. De kan förekomma var som helst på kroppen, men vanligtvis på huvudet och i nacken. Portvinsfläckar orsakas av blodkärlens oregelbundna tillväxt under det specifika hudområdet. Portvinsfläckar bleknar vanligtvis inte, men de kan bli mörkare med tiden. En portvinsfläck försvinner inte utan någon typ av behandling.

Om du är orolig för ett visst födelsemärke – oavsett om det handlar om storlek, form eller färg – prata med din barnläkare eller någon annan kvalificerad inom ämnet.

Cookiemedgivande