Tredagarsfeber: Vad ska man göra åt det?

Tredagarsfeber är en vanlig, och i allmänhet mild, virussjukdom som kan drabba spädbarn och småbarn. Sjukdomen kallas internationellt med, ett medicinskt namn, för roseola infantum. Även om man aldrig har en bra magkänsla när ens barn är sjuk tar det vanligtvis några dagar innan febern, följt av utslag, går över. I vissa fall kanske ditt barn inte får några symptom alls.

Vad är tredagarsfeber?

Tredagarsfeber är en virusinfektion som orsakas av två vanligt förekommande varianter på herpesviruset. Spädbarn och småbarn löper störst risk för att få tredagarsfeber, de har nämligen ännu inte har byggt upp antikroppar för att bekämpa viruset som kan orsaka tredagarsfeber.

Äldre barn och vuxna kan också drabbas av tredagarsfeber. Det är mer sällsynt eftersom de flesta redan fått det som barn, innan de började på förskolan, och det är väldigt ovanligt att få det två gånger.

Symptom på tredagarsfeber

Om ditt barn drabbas av tredagarsfeber kan det ta en eller två veckor innan synliga tecken först visar sig. Även om du inte ser några symptom på det alls, kan några tidiga symptom vara:

feber (en plötslig feber som ofta är högre än 39 grader och, i samband med tredagarsfeber, pågår i cirka tre till fem dagar).

  • svullna ögonlock

  • svullna körtlar i nacken

  • rinnande näsa

  • halsont och/eller hosta

  • mild diarré

  • minskad aptit.

Hudutslag

Efter tre till fem dagar kommer febern, och andra symptom som beskrivs ovan (om ditt barn uppvisar några), vanligtvis försvinna. Utslag kan därefter uppstå.

Utslagen efter tredagarsfeber ser ut som rosa-röda fläckar eller upphöjningar på huden. De kan börja på ditt barns bröst, rygg och mage, och sedan sprida sig till nacke, ansikte och armar. Det kan se läskiga ut, men de kliar vanligtvis inte och är heller inte obehagliga för ditt barn. Vanligtvis försvinner de inom en dag till två.

Hur du tar hand om ditt barn om det drabbas av tredagarsfeber

Tredagarsfeber försvinner vanligtvis av sig själv inom en vecka efter att symptomen börjat dyka upp. Det finns ingen speciell behandling mot tredagarsfeber, men det finns några saker du kan göra för att ta hand om ditt lilla barn:

  • se till att ditt barn får vila mycket

  • genom att dricka mycket vatten, amma eller flaskmata regelbundet (om ditt barn fortfarande gör detta) ser du till att ditt barn upprätthåller en bra vätskebalans

  • om det är varmt hemma, försöka hålla ditt barn svalt, t.ex. genom att använda tunnare sängkläder och filtar

  • prata med din barnläkare om vilken medicin du bör ge för att sänka ditt barns feber, om ditt barn mår dåligt av den.

Smittar tredagarsfeber?

Svar: Ja. Det kan spridas på samma sätt som en vanlig förkylning – via saliv (t.ex. genom att dela glas med någon) eller genom droppsmitta (hosta eller nysningar). Experter vet inte säkert när den smittsamma perioden börjar, men spridningen av sjukdomen kan vara möjlig innan några symptom visat sig.

För att försöka förhindra ditt barn från att få tredagarsfeber, håll ditt barn borta från personer som du vet är smittade.

För att undvika att ditt lilla barn själv ska bidra till att sprida tredagarsfeber:

  • tvätta ditt barns händer ofta

  • låt inte någon annan använda ditt barns glas, tallrikar eller bestick

  • desinfektera ytor ofta.

Lite tillskötsel i hemmet är vanligtvis allt som behövs – innan du vet ordet av det kommer ditt barn ha återgått till sitt gamla jag igen.

Cookiemedgivande