Torsk hos bebisar

Vita fläckar på tungan (eller någon annanstans i munnen) och/eller halsen kan betyda svampinfektion, vanligtvis kallad ”torsk”. Läs vidare för att få reda på mer om symptomen och behandlingsalternativen.

Vad är torsk?

Torsk (Oral Candidos) är en svampinfektion i munnen som kan drabba vem som helst oavsett ålder. Särskilt vanligt förekommande är det hos nyfödda bebisar och små barn.

Svampen som orsakar torsk tillhör en kategori som kallas candida – den kan leva var som helst på kroppen, däribland i munnen och i matsmältningskanalen. Det är vanligt att människor bär på den här svampen, men vanligtvis orsakar den inga utslag. Om svampen växer okontrollerat i ditt barns mun kan det utvecklas till att bli torsk – då uppstår ömma fläckar på tungan eller någon annanstans i, eller runt, munnen.

Vad orsakar torsk hos barn?

Det är stor risk att ditt barn redan har kommit i kontakt med svampen. För det mesta är förekomsten av candida inte ett problem eftersom den hålls i schack av ditt barns immunsystem och ”goda bakterier”.

Men om din bebis är nyfödd, eller fortfarande mycket ung, kan hans eller hennes ”svagare” immunförsvar också leda till att torsk utvecklas hos ditt barn.

Symptom på torsk hos barn

Om du misstänker att din bebis har torsk är det viktigt att du uppsöker din läkare så snart som möjligt för att få en eventuell diagnos och därefter behandling. Här är några tecken och symtom på torsk som man kan hålla utkik efter:

  • Problem med matningen. Ett av de första tecknen på torsk är att ditt barn inte äter lika bra eller verkar tycka att det är obekvämt och/eller smärtsamt att äta.

  • Vita fläckar. Fläckarna kan uppstå på barnets tunga, läppar, tandkött, inuti kinderna eller i gommen. Försök att försiktigt torka bort dem – om de inte kan avlägsnas på det här sättet kan ditt barn ha fått torsk.

  • Sprucken hud i mungiporna.

  • Ihållande blöjutslag. När svampen sväljs och/eller kommer ut ur ditt barns system kan den orsaka blöjutslag runt ditt barns rumpa.

Behandling av torsk hos ditt barn

Om du lägger märke till några symptom på torsk hos ditt barn eller dig själv, kontakta läkare så snart som möjligt för att få en det bekräftat eller dementerat.

Hur du förhindrar ditt barn från att få torsk

Här är några åtgärder du kan vidta för att förhindra att ditt barn utvecklar torsk:

  • Desinfektera regelbundet dockor, bitringar, nappen på nappflaskor och allt annat som ditt barn har i munnen.

  • Tvätta handdukar och kläder – särskilt amningsbehåar – i 60 grader för att bli av med eventuell svamp.

  • Om du använder bröstpump bör du desinfektera alla delar som kommit i kontakt med dina bröst eller din bröstmjölk efter varje användning

Förhindra återinfektion

Torsk hos barn kan vara svårt att bli av med, särskilt om du ammar, men det finns mycket du kan göra för att förhindra infektionen från att återkomma.

Det är först och främst viktigt att se till att både du och ditt barn (och alla andra i hushållet) behandlas samtidigt.

Om det finns en risk för att bröstmjölk har förorenats med svampen kan du behöva kasta all pumpad bröstmjölk som du har lagrat.

Amning och torsk

Torsk kan rent ut sagt bli en riktig plåga för både dig och ditt barn om du fortfarande ammar ditt barn. Det är viktigt att få snabb behandling, kontakta din läkare så fort du kan. Tänk på att symptom kanske inte försvinner omedelbart.

Om det gör för ont att amma kan du fortfarande pumpa ut bröstmjölk. Så länge du inte lagrat eller frusit ner bröstmjölk som du pumpar ut medan torsken behandlats kan du ge den till ditt barn

Prata med läkare innan du tar använder receptfritt, smärtstillande läkemedel.

Cookiemedgivande