Hudvård för bebisar

Finns det något mer perfekt än ditt barns hud? Du kan inte låta bli att röra vid den. Ditt barn älskar det lika mycket som du gör. Så här håller du de knubbiga kinderna lena och härliga.

Mjuk vid beröring

Även om ditt barns hud är otroligt mjuk och len är den även stark och motståndskraftig. Huden är kroppens största organ – en grupp celler som är kombinerade för att bilda en tunn men robust barriär. Huden förnyar sig ständigt under hela livet och förnyelseprocessen börjar redan före födseln.

Men många nyfödda barns hud är allt annat än perfekt till en början. Du bör inte oroa dig över kraftigt avskalad, rodnad eller flagnad hud, särskilt runt handleder, knän och fötter. Det är helt normalt och ditt barns hud kommer återhämta sig och bli mjukare.

Fuktighetskräm

För att hålla ditt barns hud frisk måste du upprätthålla dess naturliga mjukhet och styrka. Även om ditt barns hud inte flagnar kan huden må bra av att man använder återfuktande krämer. Du kan exempelvis använda doftfria produkter med ingredienser som mineralolja. Om du behöver rekommendationer på barnvänliga produkter, prata med din barnmorska eller läkare.

Oavsett vad du väljer bör du vara konsekvent med dina val av produkter, annars behöver ditt barns hud anpassa sig till olika ingrediensblandningar.

Solskydd för småbarn

Bebisar i alla åldrar bör hålla sig borta från direkt solljus. En bebis kan bli solbränd på så lite som 10 till 15 minuter, även när det är molnigt.

  • Det första du kan göra för att minimera solexponeringen är skydda huden med kläder – solskyddskläder med UPF 50 är bäst.

  • Varma dagar kan du klä din bebis i lätta bomullskläder som täcker armar och ben.

  • Se till att barnet har en hatt med brett brätte när ni går ut.

  • Försök undvika solens allra starkaste solstrålar mellan klockan 10 och 15.

  • Försöka hålla ditt barn i skuggan.

Lita inte på att en solskyddsfaktor ersätter kläder som skyddar, alternativet undvika att vistas i solen överhuvudtaget. Använd solskydd för att täcka ditt barns utsatta ansikte, händer och fötter.

Nagelvård för barn – skydda huden från rivmärken

Ditt barns små naglar är väldigt tunna, skarpa och de växer förvånansvärt snabbt! Du kan behöva klippa dem så ofta som två gånger i veckan.

Det är viktigt eftersom nyfödda barn kan riva sig i ansiktet med sina egna naglar.

  • Använd en mjuk nagelfil, en nagelklippare för barn eller en nagelsax för barn när naglarna har blivit för långa – det kan vara lättare när din bebis sover.

  • För att undvika att du kommer åt huden när du klipper en nagel bör du hålla i fingret ordentligt och föra bort fingertoppen från nageln när du klipper.

  • Tånaglar växer mycket långsammare och är vanligtvis mycket mjukare, de behöver inte vara lika korta som fingernaglarna – det räcker med att man klipper dem en eller två gånger i månaden..

Vård av penishud

Om din son inte är omskuren

Tvätta hans penis med en mild tvål och vatten precis som resten av området där blöjan har suttit. Försök inte dra tillbaka förhuden – den drar sig gradvis tillbaka på egen hand, vanligtvis runt hans tredje födelsedag.

Omskärelse

Att ta hand om din nyfödda sons omskärelse är inte så svårt om du vet vad du ska göra. Under den första veckan efteråt kan penisen se ganska röd ut och få en gul sårskorpa.

  • Håll området rent med hjälp av mild tvål och vatten efter varje blöjbyte.

  • Använd vaselin på toppen av penisen för att skydda den, och täck den sedan försiktigt med en gasbinda.

  • Din läkare kommer informera dig om när du bör byta ut gasbindan – om du misstänker att en infektion uppstått, meddela din läkare med en gång.

Tvättips för småbarnsföräldrar

Tvättmedel:Ditt barns hud kan vara känslig för kemikalier som finns i de nya kläderna, samt för tvål och tvättmedel som finns kvar på kläderna efter att de har tvättats.

  • Tvätta alla nya kläder och sängkläder innan ditt barn använder dem.

  • Under de första månaderna bör du tvätta ditt barns tvätt separat från resten av hushållets tvätt.

  • Använd ett milt tvättmedel och ett spädbarnanpassat sköljmedel.

Bebishud är känslig och kräver särskild uppmärksamhet – ovanstående tips bidrar till att du skyddar den.

Cookiemedgivande