En fyra månader gammal bebis: motoriska färdigheter och vanliga infektioner

Ditt fyra månader gamla barn är mer vaket, aktivt och engagerat än någonsin tidigare. Njut av den här tiden – du får reda på mer och mer om din småttings unika personlighet och se hur de förbereder sig inför spännande bedrifter som att sitta, att sträcka sig och att rulla runt!

Sinnen: utvecklar syn på långt håll

Världen runt ditt barn hamnar bokstavligen i fokus i takt med att synen på långt håll förbättras. Ditt lilla barn kan börja känna igen dig och andra bekanta ansikten på avstånd och förmodligen enkelt följa rörliga föremål med sina ögon från sida till sida. Vet du vad som också är en oändlig källa till visuell fascination för ett fyra månader gammalt barn? Barnet själv! En okrossbar spegel är en fantastisk leksak för barn i den här ålder, så att de kan se sina egna rörelser reflekteras i spegeln.

Rörelse: rullar nästan vidare

Rörelserna hos en fyra månader gammal bebis handlar främst om muskelkontroll och att kunna koordinera händer och ögon. Andra nya färdigheter kan vara att ta tag i något och skaka något (såsom leksaker och skallror). Ditt barn jobbar på att stärka rygg- och bröstmusklerna genom att hålla upp huvudet när de ligger på mage. Snart kommer din småtting ha styrka nog att kunna rulla över från den ena sidan till den andra.

Hur du stöder ditt barns utveckling

För att främja rörelse och motorisk kontroll:

  • Tid på mage. Ditt barn kommer öva på att lyfta sitt huvud och bröst medan de ligger på mage. Muskler för att kunna rulla, sitta och krypa kommer förstärkas.

  • Öva på att sitta. Om du ger stöd i den här positionen får ditt barn en bättre rörelseförmåga för att nå och ta tag i föremål. Låt ditt barn ta tag i dina fingrar för att dra sig upp till en sittande position.

  • Öva på att stå. Stötta ditt barn när det står genom att hålla ditt barn under armarna. Det bidrar till att stärka benmusklerna.

Hur mycket sömn behöver en fyra månader gammal bebis?

Nu när ditt barn är mer aktivt och vaket under dagen kan det vara en större utmaning att varva ner på kvällen. Håll er till en rutin när det är läggdags. Du kanske upptäcker att ett varmt bad, en lätt massage, lite gungning eller matning är precis vad som behövs för att somna.

Ditt barns hälsa: vanliga infektioner

Förkylning

Förkylning är mycket vanligt (spädbarn kan ha upp till åtta eller fler förkylningar per år) och försvinner vanligtvis efter ungefär en vecka eller två. Paracetamol/ibuprofen för spädbarn eller näsdroppar med saltlösning kan vara till stor hjälp för att lindra symptom som rinnande näsa, nysningar, mild feber, hosta, dålig aptit eller ont i halsen. Prata först med din barnläkare angående lämplig behandling.

Bronkiolit

En annan vanlig virussjukdom är bronkiolit, en infektion och inflammation i lungornas minsta luftvägar. Det är mycket smittsamt. Var extra noga med att tvätta händerna under vintern när infektioner är mer vanligt förekommande. Tidiga symptom – rinnande näsa och hosta – liknar en vanlig förkylning. Bronkiolit försvinner vanligtvis inom två till tre veckor utan att man behöver speciell behandling.

Ditt liv som förälder: stärkt relation genom massage

Innan du börjar, be ditt barns barnläkare visa dig några bra tekniker på massage, eller delta i en barnmassagekurs för att lära dig grunderna. Här följer några grundläggande saker att tänka på:

  • Skapa en avkopplande miljö. Vänta minst 45 minuter efter matning innan du börjar massera. Lägg ditt barn på rygg, antingen på ett skötbord eller på din egen säng och håll ögonkontakt under tiden du masserar din småtting.

  • Var försiktig. Var försiktig när du masserar varje del av ditt barns kropp, inklusive huvud, nacke, axlar, lår, fötter och händer.

  • Prata eller sjunga till din bebis. Ditt lilla barn kommer känna sig mer avslappnad om du pratar mjukt eller sjunger en favoritlåt under tiden du masserar.

  • Håll koll på reaktionen. Fortsätt massagen om din bebis verkar nöjd, men om du märker någon typ av rastlöshet eller dåligt humör så är det dags att sluta, eftersom alla inte tycker om det.

Cookiemedgivande