Din nyfödda bebis: de första fyra veckorna

Samtidigt som du känner glädje och spänning kan ett nyfött barn innebära trötthet, utmattning eller häpnad. Med en liten människa kommer stora känslor.

Det är normalt att en nyfödd bebis ser lite ”annorlunda” ut

Även om du kommer älska ditt barn kanske du tycker att din bebis ser lite ”märklig” ut, till en början. Här är några av de ovanliga fysiska egenskaperna som du kanske märker under de första veckorna:

  • Ditt nyfödda barns hud kan vara torrt eller fjälla. Undvik krämer eller lotion eftersom det kan orsaka hudproblem och irritationer.

  • Rodnade hudområden som kallas för ”storkbett”, det kan förekomma i ansiktet eller nacken. De försvinner gradvis och kommer förmodligen att vara borta inom några månader.

  • Mörkröda, något upphöjda märken, kallas ”smultronmärke” och är mycket vanliga. Ibland dyker de upp några dagar efter födseln och blir större. Det kan ta lite tid, men de bleknar vanligtvis med åren.

  • Bröst (för både pojkar och flickor) och könsorgan hos ditt nyfödda barn kan vara svullna, men det avtar inom några veckor.

  • Två mjuka punkter, kallat ”fontaneller”, håller fortfarande på att bildas på toppen av ditt barns huvud. Det är ett tjockt membran som skyddar hjärnan och skallbenen.

  • Det är inte ovanligt att barn utvecklar mild gulsot. Gulsot orsakas av en ansamling av bilirubin, ett gult ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ner. Ditt barns hud och deras ögonvitor kan bli lite gula – det bleknar vanligtvis inom cirka tio dagar.

Gråta – ditt nyfödda barns sätt att berätta vad han eller hon behöver

Nyfödda bebisar gråter för att förmedla saker som hunger, smärta, obehag eller för att lätta på anspänningar. Om ditt barn gråter men inte behöver matas, ta en tupplur, rapa eller få byta blöja, kan han eller hon bara behöva lite närhet. I vissa fall kan ihållande gråtande indikera ett problem eller kolik. Om du är orolig över att ditt nyfödda barn gråter mycket, kontakta din barnmorska eller läkare för att kontrollera att allt står rätt till.

Hur du stödjer ditt barns utveckling

  • Hud-till-hud-kontakt. Detta är när ditt nakna barn läggs mot ditt otäckta bröst. Det är bra att öva denna känguruinspirerade vård direkt efter att ditt barn har fötts och under de första månaderna. Fördelarna med hud-mot-hud-kontakt inkluderar en stärkt relation mellan dig och ditt barn, och bidrar till att reglera din barns andning och hjärtfrekvens.

  • Öva på att följa med. Ögonen kommer, i takt med att ditt barns syn vidareutvecklas, långsamt bli bättre på att följa rörliga föremål. För att hjälpa din småtting öva upp detta, kan du prova att långsamt flytta ett föremål (t.ex. en skallra) framför ditt barn.

Håll koll på fulla blöjor

Det är vanligt att du tänker på om ditt nyfödda barn får i sig tillräckligt med mat. Ett sätt att kontrollera matintaget är att hålla koll på blöjbyten – hur många du byter och hur de ser ut. Under de första dagarna ska du inte bli förvånad om din nyfödda bebis’ bajs är tjockt, mörkgrönt eller svart – det är ditt barns första tarmaktivitet, kallat barnbeck eller mekonium. Efter att barnet gått igenom det stadiet blir avföringen gul, mjukare och lösare. Om du märker att ditt nyfödda barn inte haft bajs i blöjan på 24 timmar kan detta vara ett tecken på förstoppning. Om det fortsätter inte att dyka upp bajs, kontakta din barnmorska eller läkare för att få råd.

Bada din nyfödda bebis

Fram tills navelsträngens stump torkat och fallit av måste du hålla området torrt. Det tar vanligtvis en vecka eller två innan den faller av. Under denna tid kanske du föredrar att använda lite lättfuktad bomull för att tvätta ditt nyfödda barns ansikte, nacke, händer och bak. När området runt navelsträngen läkt kan du börja bada ditt barn i ett badkar eller handfat. Som tumregel brukar några bad i veckan räcka för ett nyfött barn, om du rengör blöjområdet noggrant vid varje blöjbyte.

Varje dag blir ett nytt äventyr, och dina föräldrainstinkter kommer under tiden dyka upp långsamt, stadigt och säkert.

Cookiemedgivande