Den stora guiden till vattkoppor: symptom och behandling

Viruset ”varicella”, mer känt som vattkoppor, kan vara en av de mindre roliga delarna av att vara ett litet barn. Lyckligtvis varar symptomen oftast inte längre än ungefär en vecka, och allvarligare komplikationer är sällsynta.

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en mycket smittsam infektion som orsakas av varicella zoster-viruset. De ökända symptomen är ett utslag som ser ut som ett utbrott av kliande röda fläckar. Vattkoppor föranleder inte vanligtvis allvarlig sjukdom hos friska barn, men hos vuxna, ungdomar, gravida kvinnor eller nyfödda barn kan det vara allvarligare. Eftersom de flesta redan haft det som barn är den goda nyheten att det är låg sannolikhet för en vuxen att få viruset igen – om du väl haft det en gång ger det dig vanligtvis immunitet resten av livet.

Symptom och stadier vid vattkoppor

Vattkoppor börjar vanligtvis med mild feber eller förhöjd temperatur och kan uppstå i kombination med huvudvärk.

Inom några timmar uppträder andra typiska symptom på vattkoppor:

  • ett utslag som består av samlingar med röda fläckar – de blir snart till vätskefyllda blåsor som kliar otroligt mycket (efter några dagar torkar dessa blåsor och får en skorpa)

  • feber

  • värk och smärta

  • aptitlöshet

Hur sprider sig vattkoppor?

Vattkoppor är mycket smittsamma – man kan bli smittad genom att röra vid utslagen hos någon som redan fått infektionen eller genom att hantera infekterade föremål, som kläder eller sängkläder, som överfört viruset. När någon nyser eller hostar kan vattkoppor också överföras via små droppar, så kallad droppsmitta.

Den mest smittsamma perioden inträffar en eller två dagar innan utslaget visat sig, och pågår tills alla blåsor torkat ut och en skorpa bildats ovanpå. Det händer vanligtvis fem till sex dagar efter att symptomen först uppträtt.

För att undvika att sprida infektionen vidare, håll ditt lilla barn som fått vattkoppor hemma tills alla fläckar torkat ut och skorpor bildats.

Det kan också vara en bra idé att varna andra föräldrar, vars barn kan ha kommit i kontakt med ditt barn under den smittsamma perioden, om att ditt barn har fått vattkoppor.

Behandling av vattkoppor

Efter ungefär en vecka utan behandling går vattkoppor vanligtvis över av sig själv, men även milda utbrott av vattkoppor kan vara outhärdliga för ditt barn.

Om ditt barn fått vattkoppor, här är några sätt för att lindra obehaget på:

  • ge ditt barn mycket vätska för att hålla en bra vätskebalans

  • förhindra att ditt barn kliar genom att sätta vantar eller strumpor på ditt barns händer

  • klipp barnets naglar för att undvika hudskador till följd av kliande

  • använd återfuktande kräm eller gel på områden med torr eller sprucken hud

  • fråga din barnläkare eller en apotekare om läkemedel med antihistamin för att lindra allvarlig klåda

  • tappa upp svala bad – värme kan göra klådan värre – och torka huden med att klappa istället för att gnugga handduken

  • klä ditt barn i lösa kläder för att minska hudirritation.

Vattkoppor hos spädbarn

Vattkoppor är vanligtvis en mild sjukdom, men den kan bli allvarligt om det drabbar ditt nyfödda barn, inte minst om de föddes för tidigt eller av någon annan anledning har ett nedsatt immunförsvar. Om du tror att ditt nyfödda barn kan ha vattkoppor, kontakta din barnläkare omedelbart.

Som så många andra barnsjukdomar är vattkoppor sällan ett välkommet inslag i vardagen, och symptomen – särskilt de kliande utslagen – kan vara tuffa för din lilla parvel.

Även om det är bra att veta hur du kan bidra till att ditt barn får det bättre är det alltid bäst att be din barnläkare om personliga behandlingsråd.

De flesta barn som smittas är, utan några större komplikationer, tillbaka till sina gamla jag inom ungefär en vecka. Bonusen är: har man redan haft det, kommer man garanterat aldrig få det igen!

Cookiemedgivande