Bebisens första bad

Bebins allra första bad är en riktig milstolpe. Men hur och var det första badet ska ske kan vara ett nog så stort dilemma för en nybliven förälder. Det krävs en del färdighet för att lägga en ålande och ibland skrikande bebis i blöt. Men oroa dig inte, fort nog kommer både du och din bebis att vänja er vid badrutinen och förmodligen börja se den som en av dagens höjdpunkter.

Hur ofta ska du bada din bebis?

Det räcker att bada en bebis två till tre gånger i veckan. Det viktigaste är att du håller blöjområdet rent och torrt och att du tvättar bebisens händer och ansikte. Såvida din bebis inte har kräkts eller blivit smutsig av annan anledning är han/hon inte i något större behov av att tvättas.

Äldre bebisar kan tycka om att badet blir en daglig rutin innan sovdags. Badet kan hjälpa din bebis att koppla av och varva ner efter en lång och intensiv dag

Använd tvättsvamp

Innan bebisens navelsträng har trillat av (mellan tio dagar och tre veckor efter förlossningen) är det bättre att rengöra din bebis med en tvättsvamp eftersom området runt navelsträngen inte får komma i kontakt med vatten. Så här kan du göra:

  • Lägg din bebis på ett mjukt, platt underlag (en ren handduk fungerar alldeles utmärkt). Ställ en skål med ljummet vatten och en tvättlapp bredvid dig.

  • Lägg en filt ovanpå din bebis och tvätta sedan en kroppsdel i taget.

  • Torka varje kroppsdel torr innan du går vidare till nästa.

  • Om navelsträngen råkar bli våt klappar du den torr direkt. (Läs vår artikel om hur du hanterar navelsträngen.

Det stora badet

När navelsträngen har trillat av är din lilla bebis redo för ett bad i handfatet eller i ett bebisbadkar. Oavsett vilket du väljer är det en bra idé att lägga en mjuk handduk i botten. Du kanske också vill ha en annan vuxen närvarande om du behöver hjälp med din hala lilla bebis. Se till att ha allt du behöver finns nära till hands.

Här är en liten lista:

  • En stor handduk med luva

  • En mjuk tvättsvamp eller tvättlapp

  • Bomullsrondeller

  • En bebisborste

Du behöver bara fylla karet med 5 centimeter vatten. Lägg gärna något över bebisens mage så att han eller hon inte blir kall.

Era första bad behöver inte vara långa men effektiva. Håll din bebis i ett stadigt grepp och tvätta bort lösa hudflagor och annan smuts som kan ha fastnat på huden (ofta ludd från kläder). Håll din bebis under huvudet och ryggen. Var extra noggrann med rengöringen runt:

  • Blöjområdet och genitalierna.

  • Händer och fötter. Kolla gärna mellan fingrar och tår.

  • Vecken i knäna, nacken och låren.

  • Ansiktet. Om din bebis behöver tvättas runt ögonen gör du detta med en bomullsrondell

  • Armhålorna där ludd från kläder kan fastna.

  • Bakom öronen.

Hår

Det är inte alla bebisar som föds med mycket hår på huvudet, men om din bebis faktiskt redan har mycket hår, kan du tvätta det med ett skonsamt bebisschampo. Klicka ut en liten mängd i handen och massera varsamt in schampot i barnets hår. Låt sitta en kort stund innan du sköljer försiktigt. Tvätta bebisens hår till sist så att han/hon inte behöver sitta i vatten fullt med schampo

Vattentemperatur

Bebisens hud är känsligare än din. Det du själv tycker är en lagom badtemperatur känns alldeles för varmt mot bebisens känsliga kropp. Kontrollera alltid vattentemperaturen med armbågen eller baksidan av handen innan du lägger i bebisen! Just de områdena är känsligare för värme än din hand. Vattnet ska vara ljummet.

Slutligen ska du inte misströsta om bebisen skriker vid sina första bad. Hon eller han reagerar bara på en okänd situation. Se till att rummet ni vistas i är varmt, badvattnet skönt och sjung gärna för din bebis. Förr eller senare kommer din bebis att älska att bada.

Cookiemedgivande