God natt: 3 tips för att hjälpa ditt barn sova

Som ny förälder: förvänta dig massor med råd om hur du kan hjälpa ditt barn att sova bättre: Vad man ska göra, vad man inte ska göra – eller det klassiska: ”Så där gjorde de aldrig när jag var liten” och ”Det blev minsann inget fel på mig”. Alla kommer försöka ge dig massvis med råd, inte sällan motsägelsefulla sådana. 

Välj det sätt som fungerar för dig, och om du har en partner, hur hen vill vara som förälder – håll fast vid det. Det är viktigt att vara konsekvent.

Här är våra tre bästa tips för att hjälpa barn man älskar att somna:

1. Sömnhjälp

De första veckorna kommer ditt barn vara mycket sömnig, naturligtvis kommer du vilja kela eller gunga dem till sömns, vilket du förstås bör göra. Men efter de första veckorna kan du några gånger om dagen försöka låta dem somna utan att du kelar och gungar dem till sömns. Du kanske vill pröva väcka dem lite efter att de har fått mat, så att du inte skapar ett ”mata för att sova”-mönster. När du börjar använda dessa hjälpmedel kommer ditt barn förvänta sig det i takt med att de blir äldre – vissa kan på lång sikt få svårt att lägga sina barn pga. mönstret. Det innebär att du kan tillbringa mer tid med dina andra barn eller helt enkelt bara luta dig tillbaka!

2. Skapa en rutin vid läggdags

Så snart du känner dig bekväm, eller så fort det känns relevant, kan du börja med rutiner. Börja med ta det lugnt en timme före läggdags – ingen skärmtid eller högljutt blinkande leksaker. De kan göra ditt barn uppe i varv och försvåra för dem att lägga sig i tid. Ta ett bad, kanske en massage, och se till att ljuset är svagt. Du kan börja läsa sagor innan du ger barnet mat efter ungefär fem månader.

3. Tupplur vs. nattsömn

Vissa föräldrar inser inte hur viktigt det är med en tupplur. Om en bebis inte får tillräckligt med sömn, eller om de sover i bilbarnstolen eller barnvagnen varje dag, kanske din bebis inte sover bra på natten. Om de inte får tillräckligt med sömn så blir de övertrötta, kinkiga och kommer oftare vakna på natten. Om de hela tiden somnar när de är i rörelse, kommer de förvänta sig liknande för att kunna somna om, även när de vaknar på natten. Som tur var rör sig inte en barnsäng, vissa föräldrar kan annars tycka att det är mer utmanande att få de att somna om igen.

Håll koll på tecken som visar att ditt barn är trött och lägg honom eller henne i sin barnsäng när det är dags för en tupplur. Då vänjer de sig också vid sitt rum. En bra idé är att skriva ner alla sovstunder och jämföra det med hur de sover på natten under 48 timmar. Då kan du räkna ut den perfekta sovstunden för ditt barn, vilket leder till att de slår sig till ro lättare och sover bättre på natten. God natt …

Cookiemedgivande