Sex månader gammal bebis: gör dig klar för ett bländande leende!

Under de senaste månaderna har ditt barn successivt skaffat sig nya färdigheter och förmågor. Med hjälp av sina små öronen kanske ditt barn reagerar på ljudet av sitt namn? Runt sex månaders ålder bör du vara uppmärksam så att ditt barn inte rullar ur sängen eller av skötbordet efter att plötsligt ha behärskat tekniken att rulla åt både hållen. 

Växt och fysisk utveckling: Ditt barns första tänder!

Vid den här tidpunkten kan du upptäcka att ditt barn fått en eller två tänder. Om du inte har gjort det, ha tålamod! Dagen då tänderna visar sig för första gången kan variera avsevärt från barn till barn. 

Rörelse: sitta med stöd

Ditt lilla barn blir starkare och mer rörligt för varje dag som går. Ungefär nu kan ditt barn kanske rulla runt … åt båda hållen! Håll ditt barn nya rörelsemöjligheter under uppsikt. Varje rörelse förbereder ditt barn på nästa steg. Eftersom baken och nacken blir mer robusta kanske de till och med kan sitta upprätt om de placeras i en sittande position med ryggstöd. 

Personlighet: ditt barn känner igen sitt namn

Efter att ha tillbringat de första månaderna med att lyssna på din röst har din bebis förvandlats till en liten samtalspartner. De gör ljud, kanske har de börjat med att imitera tal? Ditt barn kan också lysa upp och reagera om någon säger deras namn. Det kommer bli spännande att följa hur språkkunskaperna utvecklas under de nästkommande månaderna! 

Att mata din sex månader gamla bebis

Nu kan det vara perfekt att introducera ditt barn för fast mat. Hitta en stund då ditt barn inte är alldeles för trött och bara lite hungrig – inte precis före matning med bröstmjölk eller välling. Sätt ditt barn i ditt knä eller i en barnstol och använd en liten sked. Håll skeden nära ditt barns läppar och låt barnet lukta och smaka på maten. Om ditt barn tillbakavisar maten för första gången, försök igen en annan dag. Introducera en ny slags mat åt gången och vänta några dagar innan du lägger till något nytt på menyn. 

Varför inte låta barnet själv vara drivande i avvänjningen? Det innebär att ditt barn får sitta med runt middagsbordet och själv äta med hjälp av fingrarna. Du behöver inte köpa specialmat eller laga separat mat åt ditt barn – använd samma mat som du och din familj äter, men ta bort socker och salt. Vissa livsmedel bör undvikas tills ditt barn fyllt ett år, bl.a. honung, salt, hela nötter, fisk, mejeriprodukter med låg fetthalt och sötningsmedel. 

Hur mycket sömn behöver en sex månader gammal bebis?

Vid ett halvår kan din bebis behöva sova mellan nio till elva timmar om natten, ibland ännu längre, med eventuella några korta uppvakningar. Samtidigt kanske hen inte längre behöver matas på natten? Under dagtid behöver din småtting fortfarande ungefär tre timmars sömn. 

Ditt barns hälsa: infektioner

I takt med att rörligheten ökat kommer de sträcka sig för att få tag i saker – det leder också till att ditt barn utsätts för en högre risk för att få någon slags infektion. Det är omöjligt att förhindra att ditt barn blir förkyld/sjuk. Här är en lista med några som du kan vara extra uppmärksam på: 

  • Hjärnhinneinflammation (meningit). Hjärnhinneinflammation är en mycket smittsam och allvarlig bakteriell infektion som påverkar vävnaden runt hjärnan och ryggmärgen. Ditt barn kommer återhämta sig helt om den upptäcks och behandlas i ett tidigt stadium. Ring nödnumret (SOS Alarm: 112) omedelbart om ditt barn uppvisar följande symptom: stel nacke, motvilja mot starkt ljus, kräkningar, feber, kalla händer och fötter eller utslag som börjar som små röda prickar och sedan blir röda eller lila fläckar som inte bleknar när du trycker mot huden. 

  • Vattkoppor. Vattkoppor är en mild sjukdom som vanligtvis bara drabbar en person en gång och blir bättre av sig själv. Förutom kliande fläckar kan även influensaliknande symptom som feber eller allmän sjukdomskänsla förekomma. Vattkoppor är smittsamma från och med två dagar innan utslaget dyker upp tills blåsorna fått en skorpa. Även om det inte finns någon riktig behandling kommer vattkopporna gå över av sig själv. Du kan köpa kylkrämer på apoteket för att lindra obehag. Kontakta din barnläkare om du upptäcker tecken på att något är infekterat.

Cookiemedgivande