När börjar barn rulla runt?

Det har gått några månader sedan ditt barn föddes, och med varje ny dag blir barnet rörligare och alertare än någonsin tidigare. Ett av din lilla parvels tidiga mål kommer vara att kunna rulla runt på egen hand.

När börjar barn rulla runt?

Alla barn är unika och utvecklas i sin egen takt. Som tumregel kan man säga att barn börjar öva på muskelrörelserna som krävs för att rulla över – t.ex. att gunga på magen – någon gång vid runt fem månaders ålder. Det är också runt den här tiden som ditt lilla barn kan börja sträcka sig efter föremål och flytta något från ena handen till den andra.

Att bygga upp den specifika muskelstyrka som krävs för en sån slags motorik är en del av ditt barns väg mot att kunna rulla runt. De flesta barn lär sig först rulla från mage till rygg. Efter att ditt barn bemästrat det kommer det inte dröja länge innan de kan rulla runt åt bägge håll – från framsida till baksida och från baksida till framsida. För många barn händer det någon gång mellan sex till åtta månader, men bli inte förvånad om det händer tidigare. All denna aktivitet är ditt barns sätt att jobba mot en annan milstolpe i sin utveckling, nämligen att börja krypa.

Hur du hjälper ditt barn lära sig rulla runt

Bebisar lär sig genom att leka och utforska. Det som ser ut som ett läromoment för dig kan för din lilla parvel tolkas som lek. Använd lek som ett tillfälle för att främja ditt barns fysiska utveckling.

Att dagligen övervaka ditt barn liggandes på mage är ett bra sätt att bidra till att bygga den styrka och koordination som krävs för att rulla runt, att sitta, att krypa och så småningom att gå.

Här är några tips för att göra ditt barns stunder på mage säkra och roliga:

  • Ge tid på magen så ofta du kan när ditt barn är vaken och alert.

    Börja två minuter, öka sedan gradvis tills ditt barn blivit van vid aktiviteten.

  • Ge det tid.

    Vissa barn gillar inte att ligga på mage med en gång. Om din lilla bebis inte tycker om att ligga på framsidan, pröva lägga ditt barn på ditt bröst eller knä. Sjung och prata med din bebis för att upprätthålla intresset.

  • Håll ett lockande föremål framför.

    Uppmuntra din bebis att sträcka ut armarna –för att så småningom rulla runt – genom att hålla en favoritleksak eller skallra precis så att det inte är utom räckhåll

Vad du ska göra om ditt barn inte rullar runt

Din bebis kanske kan rulla runt tidigare än andra, eller så kan ta lite extra tid för ditt barn att behärska vissa färdigheter. Det är vanligtvis inget att oroa sig för – varje barn är en egen individ och utvecklas i sin egna takt. Oavsett om din bebis verkar vara på väg att klara av rullandet eller fortfarande håller på att lära sig hur det är att ligga på mage, bidrar lekandet inte bara till fysiska utveckling utan är också ett fantastiskt sätt att stärka din relation till ditt barn.

Innan du vet ordet av det kommer din lilla parvel rulla runt, krypa, stå upp, gå och så småningom springa helt utan svårigheter.

Cookiemedgivande