Ett barn som får tänder? Ett surt barn? Tecken att vara uppmärksam på

Nu växer din småtting så att det knakar, kanske har du redan sett några tecken på tandsprickning? Vissa barn föds med tänder, andra får fira sin ettårsdag utan att kunna visa upp ett pärlvitt leende. Här är tecken man ska vara uppmärksam på.

Vilka är symptomen på tandsprickning hos små barn?

Vid cirka tre till sju månader är det vanligt att ditt barn visar tecken på tandsprickning. Att få sina första tänder kan orsaka obehag för ditt barn. Mjölktänder, som kan dyka upp så tidigt som vid 3 månader och så sent som vid 12 till 14 månader, behöver växa för att så småningom ta sig igenom tandköttet, vilket kan orsaka svullnad och ömhet precis innan tanden tar sig igenom. I mycket sällsynta fall föds vissa barn (cirka 1 av 2000 barn) med en redan synlig tand. 

Vanliga tecken på tandsprickning

Du kan förvänta dig att framtänderna dyker upp först efter att ditt barn blivit fyra till sju månader. Skönjbara symptom dyker upp ungefär tre till fem dagar innan tanden visar sig. 

Följande tecken är vanliga vid tandsprickning: 

  • Mer bitande. Småbarn som får tänder kan bita på sina leksaker eller till och med fingrar för att lindra det tryck de känner i tandköttet. 

  • Avsaknad av aptitet. Småbarn kan tappa aptiten eller vägra äta och dricka eftersom munnen gör så ont. 

  • Mer dregel. Ett tecken på att ett barn håller på att få tänder är ett ökat dreglande. Som ett resultat av överdriven dregling kan vissa barn få diarré, vilket i sin tur kan leda till blöjeksem. Om du märker lös avföring, se till att ditt barn inte är uttorkad, och om du ser några andra symptom såsom hög feber eller avföring som innehåller blod, kontakta läkare. 

  • Utslag runt munnen. Överdriven dregling kan orsaka milda utslag runtom barnets mun, haka och bröst. Försök därför torka bort allt saliv. 

  • Mer sugande. Precis som med bitande är detta symptom ett resultat av att ditt barn försöker lindra trycket från en tand som håller på att ta sig igenom tandköttet. 

  • Örondragning. Det kan verka vara ett ovanligt symptom på att ett barn håller på att få tänder, men vissa småbarn kan dra i öronen för att lindra smärtan från det ömma tandköttet. 

  • Sömnsvårigheter. På grund av svullnaden och ömheten kan ditt barn få svårt att sova på natten eller när det är dags för en tupplur. 

  • Lättirriterad. Bli inte förvånad om din småtting är kinkig eller sur när de nya tänder är på ingång. Tänder, och förändringarna som de medför, innebär sannolikt att ditt barn känner sig lite extra lättirriterad. 

  • Feber vid tandsprickning. Det är möjligt att barn som får tänder kan ha en något förhöjd kroppstemperatur, ibland kallat tandsprickningsfeber. En ordentlig feber, med en temperatur över 38 grader, kan inte kopplas till tandsprickning och kan vara ett tecken på en förkylning eller infektion som kan kräva professionell hjälp. Om så är fallet, kontakta en läkare.

Cookiemedgivande