En två månader gammal bebis: personlighet och bebisprat
Har du märkt att din lilla nyfödda bebis inte är så liten längre? I och med att din småtting blir mer och mer medveten om omvärlden så kommer den här månaden vara full av nya upptäckter. Här är några milstolpar i ditt barns utveckling som din två månader gamla bebis närmar sig.
Aktivitet: rörelse
Många rörelser fortfarande är reflexiva, men din lille parvel kommer gradvis lära sig kontrollera mer och mer. All tid som ditt barn spenderat på mage kommer löna sig. Under denna eller den påföljande månaden kommer ditt barn förmodligen kunna trycka sig upp med hjälp av armarna för att kort hålla sitt bröst och huvud uppe i luften. Det här är stora saker för din småtting, ett stort steg mot större självständighet. Att lära sig denna färdighet innebär att ditt barn kan titta runt på allt som är intressant runtikring sig, även liggandes på mage.
Personlighet: bebisprat
Ditt barns personlighet kommer visa sig mer och mer för varje dag som går. Runt den här tiden kan ditt barn börja underhålla sig själv genom att göra alla möjliga nya typer ljud. Du kanske hör muh-muh och bah-bah, och aah och ooh. ”Bebisprat” är viktigt, men svara även med riktiga ord som om du för ett ”samtal” med din bebis. Ditt lilla barn kommer hela tiden lära sig att en konversation inkluderar minst två: varje person väntar på sin tur och varje bidrag är viktigt. Din bebis kommer vara mer uppmärksam på din röst och känna av ditt humör på det sätt du pratar. Din röst hjälper också till att signalera vad som är på gång – berätta för ditt barn vad du gör när du byter blöja, när det är dags för en promenad eller medan du låter din bebis ta ett bad.
Hur du hjälper ditt barns utveckling
Att leka och interagera med sina föräldrar spelar en viktig roll i ditt barns hjärnutveckling och tidiga lärande. Här är några lekaktiviteter ni kan göra tillsammans:
Läs för ditt barn. Tveka inte att läsa samma bok om och om igen – barn älskar repetition.
För riktiga samtal med ditt barn.Svara på ditt barns koo och aah, inled ett samtal med att berätta vad du håller på med.
Tid på mage.Fortsätt ge ditt barn korta stunder på mage varje dag för att på så sätt stärka nack-, arm- och axelmusklerna.
Introducera en mängd olika ljud. Spela musik eller ge leksaker som ger ifrån sig olika ljud när man rör vid dem. Låt också ditt barn lyssna på vardagsljud.
Ditt barns hälsa – att hantera blöjutslag
Hudproblem:
Blöjutslag.För att motverka blöjutslag ska du byta blöta eller smutsiga blöjor så snart som möjligt, rengöra området med våtservetter vid varje byte och lufta ditt barns rumpa när det är möjligt. Stegen bidrar till att utslaget försvinner och förhindrar det från att komma tillbaka.
Värmeutslag.Små, röda bulor förekommer vanligtvis i varmt och fuktigt väder, vanligtvis på nacken, armarna, benen eller området runt blöjan. Använd inte hudsalvor. Svalka istället området med vatten och torka sedan av huden så att den blir helt torr. Låt de gå i svala, torra kläder och försök hålla ditt barn borta från värme, således försvinner vanligtvis utslagen efter några dagar.
Eksem.Om ditt barn har röda, kliande, fjälliga hudfläckar i arm- och knäveck kan det vara tecken på eksem. Din barnläkare kan ställa en diagnos och rekommendera behandlingsalternativ. Det kan hjälpa med milda, oparfymerade babytvålar när du tvättar ditt barns kläder och lakan. Klä hen i mjuka kläder som inte sticks och begränsa antalet bad till högst tre gånger i veckan.
Bli medlem i Pampersklubben och få: