En månad gammal bebis – rutiner, utveckling och vikt

De första veckorna i hemmet med det nya barnet kändes kanske överväldigande, men gradvis anpassas situationen till att innehålla ett litet liv – som förälder blir man mer självsäker och bekväm.

Ny vecka – ny garderob

Verkar det som om ditt barn växer ur sina kläder med ljusets hastighet? Spädbarn tenderar att gå upp mest i vikt under de första sex månaderna. Bli inte förvånad om sparkdräkterna knappt användes innan ditt barn behövde gå upp i storlek. Du kanske också lagt märke till att ditt barns blöjstorlek ofta gått upp under de första månaderna?

Vidgar vyerna

Nu kanske du börjar lägga märke till att du inte behöver anstränga dig lika mycket för att få ditt barns uppmärksamhet. Barn håller redan på, i takt med att synfält växer, att lära sig känna igen ansikten och föremål. Om du hänger en leksak över barnsängen eller skötbordet kanske du snart märker att de små ögonen börjar följa de färgglada, dinglande figurerna.

Träna musklerna

Ditt barns reflexmässiga sparkar och ryckiga rörelser förvandlas gradvis till mer kontrollerade rörelser. All denna träning stärker ditt barns muskler och koordination. När ditt barn ligger på mage kan barn kanske redan lyfta hakan en liten stund.

Ett leende säger mer än tusen ord

Om du inte redan upplevt det kanske du under den här månaden haft turen att se ditt barns första riktiga leende. En glimt av ett tandlöst litet leende som respons på exempelvis ljudet av din röst, sånt får hjärtat att smälta!

Mata din en månad gamla bebis

Om du ammar kan det vara svårt att veta exakt hur många milliliter mjölk din småtting faktiskt får i sig. Oavsett vad så får din bebis antagligen i sig tillräckligt med näring så länge som ditt barn:

  • fortsätter gå upp i vikt

  • verkar frisk och alert när vid vaket tillstånd

  • bajsar minst två gånger om dagen – mjuk, gul avföring – och har minst sex våta blöjor under 24 timmar.

Våta och fulla blöjor

Angående fulla blöjor är det helt normalt att ditt barns bajs förändras från vecka till vecka, ibland till och med från dag till dag. De flesta barn kommer tömma tarmen minst ett par gånger per dag, ibland kan det gå några dagar (upp till en vecka) innan en blöja är fylld. Även om ditt barn inte bajsar på tre dagar är allting förmodligen bra så länge avföringens konsistens är mjuk, ditt barn äter bra och går upp i vikt.

Hur mycket sömn behöver min en månad gamla bebis?

Under de kommande veckorna kan du hjälpa ditt lilla barn lära sig känna igen skillnaden mellan dag och natt. Under dagen kan du lägga tid på att prata och leka med din bebis, och inte oroa dig för att göra ljud under tupplurarna på dagtid. På natten kan du ha svagt ljus när du byter blöja, undvika att leka med din bebis och prata för mycket.

Väck din bebis för matning precis innan du går och lägger dig. På så sätt kan ditt barn sova lite längre på natten, och för din egen del kan du få din beskärda del välbehövlig tid till att vila ögonlocken.

När innebär ett gråt kolik?

Det här kan vara ett tecken på kolik:

  • svår att lugna

  • knyter sina nävar

  • blir röd i ansiktet

  • drar knäna upp till magen eller böjer ryggen

  • har en kurrande mage eller pruttar mycket.

Orsakerna till kolik är inte helt lösta, men kolik kan utvecklas när ditt barn är några veckor gammal och försvinner vanligtvis vid ungefär sex månaders ålder. Om du tror att ditt barn kan ha kolik bör du prata med din barnmorska eller läkare. Att leva med en bebis som har kolik kan vara påfrestande. Om du känner att du håller på att brista, lägg ditt barn i spjälsängen, se till att hen är säker och ta en kort paus för att andas i ett annat rum.

Du kanske känner dig mer självsäker den här månaden eftersom en del av den osäkerhet du kan ha känt tidigare under de första veckorna börjar avta. Men även om så är fallet kan det fortfarande vara bra att prata om eventuella problem med nära och kära.

Cookiemedgivande