Bebisögon: färg, syn och mer

Under de första månaderna av ditt barns liv kommer du kunna observera hur barns visuella färdigheter succesivt förbättras – särskilt synfältet, förmågan att följa saker med blicken och färgseendet. Dessutom kommer andra delar också utvecklas, såsom mer kontroll över händer och armar.

När ändrar barn ögonfärg?

Under tiden ditt barns syn utvecklas kan ögonfärgen förändras på grund av ett pigment som kallas melanin. Melaninet påverkar också hudfärgen och hårfärgen. Om ditt barn föddes med mörkare ögon, såsom bruna eller mörkgröna, finns det redan mycket melanin. Då kommer ditt barns ögonfärg troligtvis inte ändras (även om den kan göra det). Men för barn med ljusa ögonfärger, såsom blå eller ljusgrå, finns det mindre melanin till att börja med, vilket betyder att de kan övergå till att få en mörkare färg efter det att mer melanin producerats. Tidpunkten för skiftningen av ditt barn ögonfärg varierar ganska mycket – det kan hända under de första månaderna eller till och med under det första eller andra året. Det är svårt att veta men kul att hålla koll på!

Ditt barns syn: omfång och avstånd

När kan barn se? Och hur långt kan barnet se? Vid födseln är din barns syn begränsad. Fokus ligger på saker som är max 20 till 30 cm bort – exempelvis ditt ansikte när du håller i ditt barn. Inom detta område kommer ditt barn att undersöka saker ganska noggrant. Till att börja med kommer ditt barns ögon att dras till en enskild del av ditt ansikte (såsom dina ögon), men snart kommer synförmågan vara så pass utvecklad att det kan inkludera hela ditt ansikte.

Den begränsade synen kommer gradvis förbättras. Efter ungefär tre månader kommer ditt barn kunna se dig på andra sidan rummet, kanske till och med le mot dig? Hen kanske också kommer kunna titta på ett föremål som ligger några meter bort, till exempel en leksak. När din bebis är fyra månader gammal har avståndssynen utvecklats så till den grad att de kan stirra ut genom fönstret eller fästa blicken på något intressant på väggen; efter sju månader är avståndssynen nästan helt färdigutvecklad.

Ditt barns syn: följa saker med blicken

En del av ditt barns synutveckling är att följa saker med blicken – att med ögonen titta på eller följa efter ett rörligt föremål. Det är en avgörande färdighet för att kunna lära sig mer om världen och röra sig på ett säkert sätt. Så småningom kommer ditt barn behöva förstå hur man till exempel följer en bils rörelser innan man går över gatan.

Lägg märke till hur ditt nyfödda barn tittar på en skallra när du skakar den framför ansiktet. Om två månader kommer, med bättre koordination och fokus i båda ögonen, de kunna samarbeta för att följa skallrans rörelser. Vid ungefär tre månader försöker de sannolikt använda armar och händer för att slå mot saker som står framför (men oftast missa).

Ditt barns syn: färgsyn

Nyfödda barn ser för det mesta svartvitt. Det beror på att färgcellerna på baksidan av ögonen inte är helt utvecklade efter födseln. Då undrar du kanske: När börjar bebisar se färger?

Vid ungefär en månads ålder kan ditt lilla barn känna igen färgernas ljusstyrka och intensitet, och efter tre månader kan ditt barn faktiskt börja se flera grundfärger, däribland rött. Vid cirka fyra månader är ditt barns färgsyn fullt utvecklad. Då kommer hen kunna se massor av färger – till och med olika färgnyanser.

Så, vad kan barn egentligen se? Var uppmärksam på hur ditt barn reagerar på färger och mönster, till exempel när hen tittar på en leksak. Efter en månad märker du kanske att ditt barn dras till enkla svartvita mönster, till exempel tjocka ränder eller starka kontrastfärger. Runt tre månaders ålder kan barn föredra runda mönster, såsom spiraler eller ringliknande former.

Ju längre tiden går, desto mer glädje över framsteg, förmågor och prestationer kommer du vara med om att uppleva. Och en sak till: Om du har några frågor eller funderingar kring ditt barns syn, se till att du tar upp det med din barnläkare eller en optiker.

Cookiemedgivande