Tips på 5 matningspositioner

En amningsposition passar inte alla. Det kan faktiskt vara bra att byta position då och då. Om du ammar kommer dina bröst kan tömmas ut helt och förhindra bröstkörtelinfektion. Om du matar med flaska kan du också pröva olika positioner för att få det så bekvämt som möjligt. Följande positioner gäller specifikt amning, men var och en kan också justeras så att det passar för flaska också.

1. Omvänt famntag

Det är en av de bästa amningspositionerna. Hitta en bekväm stol med armstöd och sitt rakt upp. Använd höger arm för vänster bröst och vänster arm för höger bröst. Håll ditt barns kropp i ditt armveck med mage mot mage framför dig, ditt bröst mot ditt barns mun. Stöd barnets huvudet med din öppna handflata samtidigt som du, med den andra handen, stödjer ditt bröst från undersidan med ett U-format grepp. Styr försiktigt ditt barns mun mot ditt bröst utan att böja eller luta dig framåt – håll ditt barn nära ditt bröst.

2. Famntag

Den här position liknar det omvända famntaget, men skillnaden är att du håller ditt barn med samma hand som det bröstet du ammar med. Sitt rakt upp i en bekväm stol med armstöd och håll ditt barn i famnen med barnets huvud vänt mot ditt bröst, bekvämt vilandes i ditt armveck. Se till att ditt barns huvud är riktat åt samma håll som resten av kroppen och inte vänt åt någondera sida. Lite extra stöd från en kudde i knät kan göra det bekvämare.

3. Underarmstag

Om du återhämtar dig från ett kejsarsnitt eller har stora bröst kan underarmstaget vara en bekväm position, det funkar även bra för barn som har fötts för tidigt. Positionen kan vara enklare att hålla eftersom ditt barns vikt inte ligger mot din mage. Håll ditt barn bredvid dig med böjd armbåge i midjehöjd. Med den ena öppna handen ska du vända ditt barns huvud mot ditt bröst. Barnets rygg ska vila på din underarm, precis som om du håller en liten väska eller en avlång boll. Stöd ditt bröst med din andra hand format likt bokstaven C.

4. Ligga på sidan

Att amma liggandes på sidan, istället för att sitta upprätt, är också ett bra alternativ om du har gjort kejsarsnitt. Ligga på sidan med ditt bröst mot vänt mot ditt barn samtidigt som du ser till att barnet får stöd med en av dina händer. Använd den andra handen för att ta tag i ditt bröst och flytta bröstvårtan till barnets läppar. När ditt barn får grepp kan du sedan använda ena armen för att stötta dig själv och den andra för att hålla ditt barn nära.

5. Mata tvillingar

Om du har tvillingar kanske du föredrar att mata separat, men om du vill göra det samtidigt kan du använda dig av underarmstaget – ett barn i vardera arm.

Generella tips:

  • Ge din kropp stöd. Välj en stol med armstöd och använd massor av kuddar för att stödja ryggen och armarna. En vanlig soffa ger oftast inte tillräckligt bra stöd. Överväg använda ett fotstöd eller improvisera med ett soffbord för att sitta bättre.

  • Ge dina bröst stöd. Dina bröst känns antagligen tyngre när de är fyllda med bröstmjölk. Använd dina händer som stöd när du matar ditt barn. Håll fingrarna borta från bröstvårtan och vårtgården, så att ditt barn inte misstagsvis suger på fel ställe. Om du har stora bröst kan du till och med lägga en rullad handduk eller filt under ditt bröst för att bröstvårtan ska hamna i en rak vinkel mot ditt barns mun.

  • Variera amningsposition.Det kan bidra till att förhindra ömhet i bröstvårtorna, tilltäppta mjölkgångar och bröstinfektion.

  • Variera bröst.När ditt barn tömmer ett bröst, erbjud det andra efteråt eller börja med det fulla bröstet nästa gång. Det hjälper till att stimulera mjölkproduktionen och förhindra bröstkörtelinfektion.

Varje kvinnas amningsupplevelse är unik! Det är ok att ta det lugnt i början, ju mer du matar, desto lättare blir det. Vänd dig till din barnmorska eller din läkare om du är orolig eller har fler frågor.

Cookiemedgivande