Varför du inte bör vara stressad över viktökning under graviditeten
När din mage växer under graviditetens 40 veckor kommer det mesta av den extra vikten från ditt växande barn, men det är helt normalt och hälsosamt att också lägga på sig några extra kilo. Det finns inga generella svar när det gäller viktökning under graviditet, eftersom det beror på din kroppstyp, startvikt och andra faktorer – till exempel om du väntar ett barn eller flera.
Finns det något som anses vara normal viktökning under graviditet?
Det korta svaret är: nej! Det längre svaret är att alla blivande mödrar är unika, och därför beror den rekommenderade viktökningen mest på din vikt och hälsa före graviditeten. Barnmorskor och läkare kan dock basera samtalet kring detta på ditt BMI-tal, eftersom detta är ett generellt verktyg för att göra en uppskattning när man mäter kroppsfett. När det gäller viktökning under graviditeten är den allmänna tumregeln att om du har lågt BMI, så kommer din rekommenderade viktökning att vara större än för någon med högre BMI. Men som med alla andra generella verktyg tar det inte hänsyn till nyanserna i din kroppsuppbyggnad, så om du är osäker på vad som är rätt för dig bör du prata med din vårdgivare om hur du kan gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt under din graviditet.
En naturlig viktökning
Din vikt kommer sannolikt att öka gradvis under graviditeten, vilket är bra. Med tanke på att du också kan ha problem med morgonillamående under den första trimestern, kan det faktiskt vara ganska svårt att gå upp i vikt under de första månaderna. Men i takt med att din graviditet fortskrider, kommer du antagligen att gradvis lägga på dig några kilo under andra och tredje trimestern. Här är en grov översikt över hur många extra kalorier du bör inta för att få en hälsosam viktökning per trimester.
Första trimestern: Inga extra kalorier behövs.
Andra trimestern: Cirka 340 extra kalorier per dag.
Tredje trimestern: Cirka 450 extra kalorier per dag.
Dessa extra kalorier baseras på det rekommenderade basintaget på 2000 kalorier per dag. Kom ihåg att dessa riktlinjer kan variera beroende på ditt BMI-tal och andra faktorer, som till exempel om du väntar tvillingar eller fler. Så precis som med allt annat som rör din väg mot att bli mamma, är det ingen idé att jämföra din gravida kropp med andras. Lyssna istället på din kropp. Diskutera dina kaloribehov med din vårdgivare om du fortfarande är osäker.
Var kommer viktökningen under graviditet ifrån?
Den genomsnittliga bebisen väger cirka 3 till 3,5 kilo när den föds, vilket är en avsevärd del av den genomsnittliga viktökningen under en graviditet. Några andra faktorer som kan bidra till din graviditetsvikt inkluderar:
Större livmoder (cirka 500 gram)
Moderkaka (cirka 750 gram)
Fostervätska (cirka 1 kilo)
Större bröst (mellan 500 gram och 1,5 kilo)
Ökad blodvolym (1,3–1,8 kilo)
Ökad vätskevolym (1,3–1,8 kilo)
Extra fettlager (2,6–3,7 kilo)
Du kommer att tappa det mesta av graviditetsvikten när ditt barn föds, men du behöver de extra fettlagren för att hålla igång produktionen av bröstmjölk. Det viktigaste under graviditeten är din och ditt barns hälsa. Oavsett vad, så är det bästa du kan göra att se till att du får den näring som du och ditt barn behöver. Varje mamma är unik, så lyssna på din kropp och ta hand om den. Och om du är orolig, ska du inte vara rädd för att rådfråga din vårdgivare om din viktökning under graviditeten och vad som är bäst för dig.
Bli medlem i Pampersklubben och få: