Vad är graviditetsdiabetes och hur behandlar man det?

Graviditetsdiabetes är ett tillstånd då en kvinna utvecklar högt blodsocker under graviditeten. Din barnmorska eller läkare kommer att ta prover för att upptäcka risken för graviditetsdiabetes vid dina besök på mödravårdscentralen. Det finns några åtgärder du kan vidta före och under graviditeten för att förhoppningsvis minska risken, men det finns tyvärr inga garantier.

Vad är graviditetsdiabetes?

Graviditetsdiabetes är en typ av diabetes som drabbar vissa blivande mammor under graviditeten. Graviditetshormoner gör det svårare för kroppen att bearbeta socker eftersom hormonerna hindrar insulinet från att göra sitt jobb, vilket är att hålla blodsockernivån stabil. Detta tillstånd uppstår vanligtvis under graviditetens andra halva, ibland så tidigt som vid 20 veckor men ofta senare. Detta beror på att när barnet växer, producerar moderkakan mer av de hormoner som hindrar insulinet från att fungera som det ska. En svag ökning av blodsockernivån efter att ha ätit är vanlig, men om du har graviditetsdiabetes kan ökningen av blodsockernivån påverka hur ditt barn växer och utvecklas.

Hur diagnostiseras graviditetsdiabetes?

Du kanske inte märker av några tecken eller symptom på graviditetsdiabetes - ett förhöjt blodsockervärde upptäcks oftast på kontrollerna på barnmorskemottagningen. Beroende på var du bor i landet, kontrolleras ditt blodsockervärde en eller flera gånger under graviditeten. Om du är orolig, rådfråga din barnmorska eller läkare om vad som är rätt för dig. Om du har graviditetsdiabetes kanske din vårdgivare vill att du ska komma på mer frekventa kontroller, särskilt under de tre sista månaderna av graviditeten, för att kontrollera att allt är bra med både dig och ditt barn.

Riskfaktorer

Det är inte känt varför vissa kvinnor utvecklar detta tillstånd, men riskfaktorer för graviditetsdiabetes inkluderar om du

  • är äldre än 25 år 

  • är fysiskt inaktiv

  • är överviktig

  • har högt blodtryck

  • tidigare har haft hjärtsjukdomar

  • har polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS)

  • har prediabetes (en föregångare till typ 2-diabetes), eller en nära familjemedlem har typ 2-diabetes

  • hade graviditetsdiabetes under en tidigare graviditet

  • tidigare har fött ett barn som vägde mer än 4,5 kilo

  • har haft ett oförklarligt missfall under en tidigare graviditet

Hur kan graviditetsdiabetes påverka min graviditet och min bebis?

Som tur är så kommer de flesta blivande mammor med graviditetsdiabetes att få friska barn. Men graviditetsdiabetes måste kontrolleras och övervakas noga.

Kan graviditetsdiabetes förebyggas eller behandlas?

Det finns några praktiska åtgärder du kan vidta. Att anamma hälsosamma vanor innan du blir gravid kan bidra till att minska risken, men det finns inga garantier. Om du har diagnostiserats med graviditetsdiabetes är här en lista med åtgärder du kan bli rekommenderad för att kontrollera blodsockernivån och minska risken för komplikationer:

  • Ha en hälsosam kosthållning. Om man äter mycket frukt, grönsaker och fullkorn kan man bidra till att kontrollera graviditetsdiabetes, och det hjälper även att äta regelbundna måltider under hela dagen.

  • Träning. Träning bidrar till att sänka blodsockernivån och är också bra för din allmänna hälsa.

  • Ta medicin. Cirka 10 till 20 procent av kvinnor med graviditetsdiabetes behöver insulin (vanligtvis i form av injektioner) för att kontrollera blodsockernivån.

Det kan vara stressande att få reda på att man har graviditetsdiabetes, men kom ihåg att din läkare och barnmorska ger dig den medicinska vård du behöver för att se till att din graviditet går smidigt och att ditt barn förblir friskt.

Cookiemedgivande