Toppar och dalar med matsug och avsmak under graviditet

När man tänker på plötsliga matsug under graviditet kan man få bilden av någon som äter inlagda grönsaker med vaniljglass mitt i natten. Kanske är det du - eller kanske du upplever ett helt annat matbegär, för varje blivande mamma är unik. Kanske du känner avsmak inför en lukt eller smak som du älskade för bara några månader sedan, eller så kanske du inte upplever något matsug alls. Hunger och avsmak är i allmänhet inget att oroa sig för, och givetvis borde du njuta av lite choklad eller glass! Lär dig mer om dessa mycket “intressanta” typer av graviditetssymptom.

Vad orsakar matsug under graviditet?

Forskare är inte helt säkra på vad som orsakar de oemotståndliga matbegären som uppstår under graviditet. Men det kan vara kopplat till en obalans i kosten och ett sätt för din kropp att informera dig om att vissa näringsämnen, såsom vitamin C eller järn, saknas i din kost. Tidiga matbegär under graviditetens första trimester kan också kopplas till en ökning i graviditetshormoner. Men det är också möjligt att du kanske känner dig lite överväldigad, trött eller känslosam, och att du därför bara längtar efter dina favoritmaträtter.

Vad innebär avsmak för mat under graviditet?

Under graviditeten kan du plötsligt upptäcka att du inte tål smaken eller lukten (eller båda) hos en viss typ av mat, även om det är något du inte har tänkt på tidigare – kaffe och fisk är vanligt förekommande. Det finns olika teorier om vad som utlöser dessa typer av avsmak, men det kan vara så att du är mer känslig för vissa dofter och smaker på grund av förändringar i dina hormoner. Illamående på morgonen kan vara kopplat till vissa typer av avsmak, då vissa lukter kan framkalla känslan.  

När börjar och slutar matsug och avsmak under graviditet?

Plötsliga matbegär och avsmak kan vara tidiga tecken på graviditet som förekommer under den första trimestern i samband med alla de hormonella förändringar som pågår i din kropp. För många kvinnor kommer matsugen sannolikt att minska under andra trimestern, och efter att ditt barn är fött kommer alla dessa begär och typer av avsmak bara vara ett minne blott. Vissa kvinnor upplever inte något matsug eller någon avsmak överhuvudtaget.

Vanliga matsug vid graviditet

Du har antagligen hört roliga historier om konstiga matbegär vid graviditet. Även om du kanske inte strör socker på din köttbit, kan det fortfarande hända att du upplever andra ovanliga matsug, särskilt sent på kvällen. Även om alla blivande mammor har sin egen historia, är här några vanliga matbegär som uppstår vid graviditet:

  • Glass

  • Choklad

  • Ägg

  • Ost

  • Bacon

  • Frukt

  • Jordnötssmör

  • Kryddstark mat

  • Inlagda grönsaker

  • Citroner

Vad man ska göra åt matsug under graviditet

När ett begär väl slår till är det allt du kan tänka på, och du accepterar inga ersättare. Om allt du vill ha är choklad, så ät lite choklad! Ibland kanske det inte ens är så att du är sugen på något särskilt, men du tål inte tanken på att äta något annat. I själva verket kan du känna dig illamående bara vid tanken på att vara i närheten av annan mat. Matbegär och avsmak är en normal del av graviditeten, även om det är olika för olika mammor. Kanske kan du inte få nog av salta snacks, eller så vill du verkligen ha något sött. Kanske längtar du efter något kallt och krispigt, eller så har du plötsligt börjat kombinera mat som du vanligtvis aldrig skulle kunna tänka dig att äta tillsammans. Några gamla skrönor säger att om man är sugen på sötsaker så får man en liten flicka, och om man är sugen på salt får man en liten pojke. Givetvis finns det ingen vetenskaplig grund för detta. Faktum är att ingen vet vad som gör att man är sugen på salt eller sött under graviditeten. Lyssna på din kropp och njut av upplevelsen!

Cookiemedgivande