Tecken på för tidig förlossning: Symptom och orsaker

Du har antagligen hört att din livmoder får sammandragningar när den växer, töjer sig och övar på att föda allteftersom du närmar dig förlossningen. Dessa övningssammandragningar kallas Braxton Hicks-sammandragningar och de är helt normala. Runt 10 procent av gravida kvinnor upplever dock för tidiga värkar. Till skillnad från Braxton Hicks är för tidiga värkar på riktigt. De betyder att ditt förlossningsarbete har börjat innan bebisen är redo att födas.

Hur vet man om det är Braxton Hicks eller för tidiga värkar? Skillnaden ligger mest i frekvens, intensitet och varaktighet. Var uppmärksam på:

Braxton Hicks-sammandragningar 

Du kommer att börja känna Braxton Hicks-sammandragningar under din tredje trimester. De kan kännas som en allmän åtstramning av livmodern, nästan som att den blir till en hård klump, eller också kan det kännas som att barnet slår volter. Sammandragningarna är oftast inte smärtsamma och slutar nästan alltid inom en timme eller så. Även om alla kvinnor har Braxton Hicks är det inte alla som känner dem, särskilt med första barnet, så bli inte orolig om du inte skulle känna dem.

Tecken på för tidig förlossning

För tidiga värkar kan upplevas när som helst mellan den 20:e och 37:e veckan. De slutar inte och kan bli mer frekventa och obehagliga med tiden.

Andra tecken på för tidig förlossning inkluderar:

  • Mensliknande kramper ovanför blygdbenet

  • Tryck eller ömmande känsla i bäcken, lår eller ljumske

  • Molande värk långt ner i ryggen eller tryck över ryggen

  • Kramp i magen eller diarré

  • Ökade flytningar

  • Vattnig vätska, rosaaktig eller brunaktig flytning eller blod från vaginan

Om du upplever något av dessa symptom eller får mer än fyra sammandragningar på en timme bör du ringa din vårdgivare omgående. De kan be dig komma in på kontroll eller också vill vårdgivaren att du tar tid på sammandragningarna. Du kan känna sammandragningarna (din livmoder som drar ihop sig och slappnar av) genom att lägga dina fingertoppar mot magen.

Undvika för tidig förlossning

Om du har fått för tidiga värkar kommer din vårdgivare att föreslå sätt att få dem att upphöra, som t.ex. sängvila och att dricka mycket vätska. Om sammandragningarna fortsätter kan du bli inlagd på sjukhus så att vårdgivaren kan övervaka dig mer noggrant.

Hur kan man förebygga för tidig förlossning?

Du kan vidta försiktighetsåtgärder som eventuellt kan bidra till att förebygga för tidig förlossning.

  • Drick regelbundet för att förhindra uttorkning, vilket kan göra din livmoder mer "lättirriterad".

  • Ät hälsosam mat.

  • Torka dig alltid framifrån och bakåt efter att du har varit på toaletten för att förhindra urinvägsinfektion.

  • Sitt med benen högt någon gång i timmen och undvik tunga lyft.

  • Vila om du upplever sammandragningar som inte slutar inom en kort stund.

  • Försök dra ner på stress.

Risken för för tidig förlossning kan vara lite skrämmande, men kom ihåg att de allra flesta kvinnor bara får Braxton Hicks-sammandragningar. Det bästa du kan göra är att ta hand om dig själv och kontakta din vårdgivare om du upplever några ovanliga eller oroande symptom.

Cookiemedgivande