Presentera ditt nyfödda barn för syskonen

Oavsett om du är gravid för första gången eller redan har barn sedan tidigare, innebär en ny bebis oundvikligen nya saker och nya upplevelser. Kanske är det första gången du får en pojke eller en flicka, eller kanske är det första gången du ska introducera en ny bebis för en blivande storebror eller storasyster.  Du känner ditt barn bäst, så du har antagligen redan funderat över eller kanske drömt om hur det första syskonmötet ska bli. Här har vi samlat några tips och tricks på hur man förbereder de äldre syskonen på den livsförändrande upplevelse som håller på att hända.

Förbereda äldre syskon inför ankomsten av det nya barnet: 

  • Under tiden du är gravid bör du ofta prata med dem om det kommande barnet och få dem att se fram emot att bli storasyster eller storebror. 

  • Efter födseln, gör dem delaktiga i att ta hand om barnet. Be dem hämta en blöja eller hjälpa till att välja barnets kläder för dagen.

  • När besökare kommer för att se bebisen, kan du låta ditt äldre barn vara den som presenterar sin nya lillasyster eller lillebror. 

  • Om den nya bebisen får massor av presenter kan det vara en bra idé att ge några presenter till det äldre barnet också, kanske till och med från det nya barnet. 

Bra syskonrelationer skapas inte i en handvändning. Det är inte ovanligt att storasystern eller storebrodern blir avundsjuk på den nya bebisen, och de kan till och med återgå till ett bebisliknande beteende som ett sätt att få uppmärksamhet. Det kan vara en utmaning för ditt äldre barn att vänja sig vid sin nya roll. De måste ju lära sig att dela med sig av allt: sitt utrymme, sina leksaker, och framförallt - din tid.

Här är några tips som hjälper ditt äldre barn att skapa en bra relation till sitt yngre syskon: 

  • Ge de äldre syskonen små uppgifter för att hjälpa till att ta hand om ditt nyfödda barn. Nyfödda barn kan kräva mycket uppmärksamhet, så att involvera storasyskonet gör att du kan spendera tid med båda dina barn och låta dem lära känna varandra. 

  • Uppmuntra storasyskonens frågor. Troligtvis blir de nyfikna på vad som händer och varför. Använd denna möjlighet för att lära dem vad de kan förvänta sig, så att de förstår att deras nyfödda syskon behöver mycket sömn och att det kan ta lite tid innan bebisen lär sig att leka, så de måste ha tålamod.

  • Gör lekar av positiva beteenden, som att dela med sig.

  • Se till att ni får lite kvalitetstid tillsammans varje dag. Medan storasyskonet anpassar sig till det nya livet som det äldsta barnet, kan detta bidra till att försäkra honom eller henne om att du fortfarande finns där för dem.

Cookiemedgivande