Man delar med sig till den man bryr sig om – att förbereda ditt barn för bebisen

När människor tänker på syskonrelationer är “rivalitet” ofta det första ordet som dyker upp. Och kanske är den uppfattningen inte helt fel – naturligtvis kan syskon tävla om sina föräldrars uppmärksamhet. Men som förälder kan du sätta ribban för att främja relationer som är kärleksfulla, stödjande och samarbetande, istället för konkurrerande. Så här förbereder du ditt barn eller dina barn inför ankomsten av en bror eller syster.

Berätta för ditt barn innan du berättar för dina vänner

Det är bäst för ditt barn att höra nyheterna om en ny bebis från dig, istället för att någon annan berättar det. Det bästa är förmodligen att ha denna konversation med ditt barn strax innan du berättar för dina vänner. På så sätt kommer ditt barn inte skvallra om den stora nyheten innan du är redo.

Njut av att ha en “stor pojke” eller “stor flicka”

Även om du inte hade väntat ett nytt barn skulle det vara viktigt att fira alla de sätt som din förstfödda växer på. Att gå från flaska till fast föda, från blöjor till underkläder – alla dessa milstolpar visar att ditt barn håller på att växa upp. I takt med att barn växer, är det viktigt att visa dem hur stolt du är över att de växer upp och blir “stora pojkar” eller “stora flickor”. Detta kommer förbereda dem på att se sig själva som “storebror” eller “storasyster”.

Planera övergångarna för dina barn

I vissa fall kanske du vill ha lite mellanrum mellan dina barns övergångar. Till exempel kanske du inte vill flytta ditt äldre barn till ett nytt sovrum samtidigt som du flyttar in bebisen i det “gamla” rummet, för att undvika att ditt första barn känner att hon eller han byts ut. Om planeringen fungerar, är det ett utmärkt tillfälle att visa att du är stolt över hur ditt äldre barn har vuxit.

Låt dem hjälpa till

Som du redan vet så kräver spädbarn mycket arbete och uppmärksamhet, och det finns många sätt för en storebror eller storasyster att hjälpa till. Din förstfödda kan prata med eller sjunga för barnet, hjälpa till med nappflaskor eller när du byter blöjor och så vidare. När du hittar sätt som gör att ditt första barn kan hjälpa till, skickar det flera viktiga meddelanden till honom eller henne: att du litar på honom eller henne, att han eller hon kan inta en aktiv roll, att en del av att vara storebror eller storasyster handlar om att ta hand om ett yngre syskon och att ni alla gör detta tillsammans.

Försäkra dem om din kärlek

En vanlig oro hos förstfödda barn är att du kommer att älska en ny bebis mer än dem. Då och då (både före och efter att bebisen kommer), bör du se till att berätta och visa för din förstfödda att du alltid kommer älska honom eller henne precis lika mycket.

Visa vägen för andra vuxna

Du bör också vara försiktig så att andra vuxna med goda avsikter inte av misstag motverkar dina ansträngningar. Avråd från kommentarer eller skämt som antyder att det nya barnet på något sätt kommer att ersätta ditt första barn, eller att du kommer vara för upptagen för att ge honom eller henne kärlek och uppmärksamhet.

Cookiemedgivande