Kvinnor har i allmänhet tidigare fått rekommendationen att helt undvika sushi under graviditeten, men sanningen är lite mer komplicerad. Vissa typer av sushi bör inte ätas för ofta, men många av dina favoritrullar kan vara helt trygga att njuta av. Låt oss titta närmare på vilken typ av sushi som går att njuta av utan betänkligheter!

Är sushi dåligt för gravida?

Det korta svaret på denna vanliga fråga är “nej”. Det är ingen fara att äta sushi från butiker och restauranger under tiden man är gravid, och detta gäller för alla varianter. Samtidigt är det sant att viss fisk inte bör ätas för ofta under graviditeten på grund av höga kvicksilverhalter och att tillagad fisk, istället för rå, kan minska risken för att man utsätts för vissa bakterier och parasiter. 

Sushi och graviditet: Vad man ska undvika och varför

Typer av sushi som inte bör ätas för ofta under graviditeten inkluderar:

  • Storögd tonfisk

  • Karibisk tonfisk

  • Blå krabba

  • Blåfisk

  • Chilensk havsabborre

  • Havsaborre

  • Hälleflundra

  • Grönfisk

  • Glansfisk

  • Atlantisk soldatfisk

  • Kungsfisk

  • Sabelfisk

  • Snapperfisk

  • Spansk makrill

  • Prickig öring

  • Svärdfisk

  • Tegelabborre

  • Wahoo

  • Vild stör

  • Gulfenad tonfisk

Tyvärr tenderar dessa fiskar att innehålla högre nivåer av kvicksilver, vilket orsakas av bioackumulering. Även om det går bra att njuta av sushi under graviditeten, vill du inte äta de typer som nämns ovan för ofta.

Säkra sushirullar under graviditet

Listan över sushirullar som du tryggt kan njuta av under graviditeten är lång, med massor av läckra alternativ man kan prova. Av följande sushi-typer, som innehåller lägre kvicksilverhalter, kan du njuta av upp till två portioner på 170 gram per vecka:

  • Akagai (även kallad arcidae)

  • Långfenad tonfisk (går bra med måtta och bör begränsas till 170 gram per vecka)

  • Anago (även kallad havsål)

  • Aoyagi (även kallad Islandsmussla)

  • Awabi (även kallad havsöra)

  • Ayu (även känd som plecoglossus altivelis)

  • Ebi (även kallad räka)

  • Escolar (även kallad smörfisk)

  • Hamaguri (ett annat namn för mussla)

  • Hamo (även kallad havsål)

  • Hatahata (även kallad sandfisk)

  • Himo (även kallad för “ark shell” på engelska)

  • Hokkigai (även kallad bränningsmussla)

  • Hotategai (även kallad pilgrimsmussla)

  • Ika (även kallad bläckfisk)

  • Ikura (även kallad laxrom)

  • Iwashi (även kallad sardin)

  • Kaibashira (ett allmänt namn för skaldjur)

  • Kani (även kallad krabba)

  • Karei (ett allmänt namn för plattfisk)

  • Kohada (även kallad vimpelsill)

  • Masago (även kallad “smelt egg”)

  • Masu (även kallad öring)

  • Mirugai (ett annat namn för bränningsmussla)

  • Sake (ett annat namn för lax)

  • Sake Toro (ett annat namn för laxmage)

  • Sayori (även kallad halvnäbb)

  • Shako (även kallad mantisräka)

  • Tai (även kallad havsbrax)

  • Tairagai (även kallad knivmussla)

  • Tako (även känd som bläckfisk)

  • Tobikko (även kallade ägg från flygfisk)

  • Trigai (även kallad hjärtmussla)

  • Tsubugai (ett allmänt namn på skaldjur – undvik alla råa varianter)

  • Unagi (även kallad sötvattenål)

  • Uni (även kallad rom från sjöborre)

Du kan också äta vegetarisk sushi utan problem. Den goda nyheten är att det finns oändligt många varianter att välja mellan. Och kom ihåg att de flesta sushirestauranger med glädje erbjuder anpassade rätter. Vem vet? Du kanske upptäcker några nya favoriter!