Hudbristningar – en blandning av hat och kärlek

Du har antagligen redan pratat om dem ett par gånger. Kanske du är orolig över att du ska få dem, kanske välkomnar du dina nya “mammaränder”. Oavsett vad du tänker om dem, så är hudbristningar en naturlig del av många kvinnors graviditetsupplevelse. Här ger vi dig några grundläggande fakta och tips på hur du minimerar risken för att få dem, om det är vad du vill.

Vad är graviditetshudbristningar?

Hudbristningar är flammiga eller strimmiga fördjupningar i huden som kan vara rosa, röda, lila eller bruna. Den medicinska termen är striae gravidarum, som är latin för graviditetsränder. De är mycket vanliga och uppstår vanligtvis på buken, brösten, låren, skinkorna och till och med överarmarna.  Genetik spelar en roll i om du får bristningar och hur synliga de är. Om du har ljus hud kan de vara mer synliga. Det är också mer sannolikt att du får dem om du är en ung mamma, om du snabbt går upp mycket i vikt under graviditeten eller om du ska ha tvillingar. Men som med all annan graviditetsinformation, ger vi dig här allmänna fakta. Du kanske uppfyller alla ovanstående krav men får inga hudbristningar alls, eller tvärtom.  

När kommer hudbristningar under en graviditet? 

Du kanske undrar när hudbristningar visar sig under graviditeten, men det kan vara olika för alla. Hudbristningar visar sig ofta under graviditetens senare delar, eftersom huden har töjt ut sig under flera månader för att det ska bli plats för det växande barnet och den växande livmodern. Hos vissa kvinnor visar de sig under andra trimestern, medan andra kan se dem efter 30 veckors graviditet, och andra kanske inte märker av dem förrän under de sista veckorna i tredje trimestern. Vissa kvinnor får inga alls.

Kan hudbristningar undvikas helt och hållet?

Tyvärr finns det inget du kan göra för att helt förhindra hudbristningar under graviditeten, och det finns ingen mirakelkräm mot bristningar som får dem att försvinna. Här är några sätt som bidrar till att minska risken för att få dem och för att de ska bli mindre synliga:

  • Gradvis viktökning hjälper din hud att långsamt anpassa sig till uttöjningen  

  • Drick mycket vatten  

  • Fortsätt med din graviditetsträning  

  • Undvik för mycket sol 

  • För att hjälpa till att motverka bristningar på brösten kan du använda en bh med bra stöd och passform

  • Även om användning av krämer och oljor kanske inte förhindrar hudbristningar, kan de bidra till att återfukta huden och förhindra kliande hud, ett graviditetssymptom som du kanske också märker av när din hud sträcker ut sig.

Är det möjligt att bli av med hudbristningar efter graviditeten?

Hudbristningar kanske inte försvinner helt, men efter att graviditeten är över kan de så småningom blekna och få en mindre synlig färg. Var uppmärksam på alla vilseledande påståenden om krämer, lotioner och oljor som lovar att ta bort eller förhindra hudbristningar. Och i slutändan, oavsett om du oroar dig för bristningar eller några av de andra förändringar som din kropp genomgår under graviditeten, gör din kropp ett otroligt jobb för att skydda ditt lilla barn när han eller hon gör sig redo för att möta världen. Om hudbristningar skulle visa sig, är dessa ränder bara ett bevis på det stora som du har gått igenom.

Cookiemedgivande