Höft- och bäckenvärk

Under graviditeten kan du känna värk eller smärta i höft- eller bäckenregionen, och ibland kan det vara svårt att fastställa det exakta problemet. Här är några av orsakerna och vanliga symptom på smärta i höfter och bäcken, och enkla tips på hur du kan lindra eller kanske till och med förhindra smärtan. Annars kan det ibland hjälpa att man vet att detta kan vara en naturlig del av graviditeten... iallafall lite. 

Hur kan smärta i höfter och bäcken kännas under graviditet?

Om du känner smärta i bäcken- eller höftområdet, kan det ibland vara svårt att säga exakt var och vad som gör ont. Smärta i bäckenet eller höften kan till och med kännas som ryggont, särskilt om den strålar utåt. Vissa kvinnor upplever ett skarpt, plötsligt obehag, medan andra får en molande, konstant värk. För dig kanske det till och med kan upplevas som lite av varje vid olika tidpunkter under hela graviditeten. Din läkare eller barnmorska kommer kunna ge dig en korrekt diagnos. Denna typ av smärta är inte alls ovanlig! Den kan vara molande eller skarp, konstant eller ovanlig, mild eller kraftig. Du kanske till och med känner att den strålar ut i nedre delen av ryggen, skinkorna eller låren. Du kanske bara upplever bäckenvärk vid vissa rörelser, till exempel om det gör ont att gå. Eller så kanske du bara känner det i vissa positioner, till exempel när du lägger dig för att sova. 

Hur man förhindrar eller lindrar bäcken- eller höftsmärta under graviditeten

  • undvik att stå under längre perioder

  • undvik att lyfta tunga föremål 

  • träna regelbundet 

  • ta ett varmt bad

  • öva på att ha bra hållning

  • sov med en kudde mellan knäna

  • lägg något värmande på de ömma områdena

  • använd ett stödbälte för gravida 

Rådfråga din läkare eller barnmorska om smärtan om den stör ditt dagliga liv, blir värre med tiden eller känns allvarlig.

Orsaker till höftsmärta 

Höftsmärta under andra eller tredje trimestern kan orsakas av ischias. Detta tillstånd uppstår när den växande livmodern pressar mot ischiasnerven. Smärtan kan sprida sig längs din nedre rygg, höft och baksidan av benet. Den goda nyheten är att denna typ av smärta troligtvis försvinner av sig själv när du har fött ditt barn.

Orsaker till bäckenvärk

I början av graviditeten, eller till och med senare under den första trimestern, kan smärta i magen och/eller bäckenet vara ett symptom på utomkvedshavandeskap (även känt som ektopisk eller extrauterin graviditet), vilket är när det befruktade ägget implanterar någon annanstans än i livmodern – vanligtvis i äggledaren. Andra symptom på utomkvedshavandeskap inkluderar att man känner kraftig smärta i axeln, vaginal blödning eller stänkblödning, eller en känsla av yrsel eller svaghet. Utomkvedshavandeskap kräver medicinsk behandling, så om du märker något av dessa symptom ska du kontakta läkare omedelbart. Bäckenvärk under den tredje trimestern kan utlösas av den extra vikt du nu bär runt på, samt av graviditetshormoner. Lederna som förbinder de två halvorna av ditt bäcken är vanligtvis ganska styva och hårda. Under graviditetens senare delar får hormonavslappningen muskler, leder och ligament i bäckenregionen att mjukas upp för att på så vis göra det lättare för ditt barn att passera genom födelsekanalen. Denna uppmjukning kan dock leda till obehag i bäckenregionen om ligament och leder blir för rörliga.  En annan förändring som uppstår senare under graviditeten är att ditt barn naturligt sjunker längre ner i bäckenet, som en förberedelse inför födseln. Som ett resultat kommer du känna mer tryck på bäckenet, höfterna och urinblåsan. Fördelen är att det är ett tecken på att ditt barn gör sig klart för att födas och att det kanske blir lite lättare att andas när trycket försvinner från dina lungor. Om du ännu inte har nått ditt beräknade förlossningsdatum, kan tryck i bäckenregionen eller underlivet vara ett tecken på en tidig födsel, så kontakta din läkare eller barnmorska omedelbart om du märker detta.   Bäckenvärk kan ibland vara ett symptom på urinvägsinfektion. Om du också får feber eller en brännande känsla när du kissar, kontakta din läkare eller barnmorska för råd och behandling.

Cookiemedgivande