Graviditetsvitaminer och -kosttillskott

Du kanske har många frågor om graviditetsvitaminer. Vad är de för något? Måste du ta dem? Och vad är de bra för? Läs vidare för att få information om de prenatala vitaminer som din läkare eller barnmorska kan rekommendera, inklusive de vanligaste såsom folsyra, vitamin D och järn. 

Vad är graviditetsvitaminer och behöver jag dem?

Även när du inte är gravid kan det vara svårt att få i sig alla de vitaminer och mineraler du behöver endast genom kosten. Så när det växer en ny människa i dig, är prenatala vitaminer generellt sett en bra idé.  Det är viktigt att betona att varje kvinnas kropp är annorlunda och därför bör du rådfråga din läkare eller barnmorska för att få råd om vilka vitaminer som är relevanta för just din graviditet. Här har vi samlat några av de vanligaste vitaminerna och tillskotten du kan rekommenderas att ta:

  • Folsyra: Detta bidrar till att förhindra neuralrörsdefekter, som ryggmärgsbråck. Du bör ta en viss mängd folsyra varje dag under tiden du försöker bli gravid och fortsätta att ta det tills du är gravid i vecka 12 eller börja ta det så snart du upptäcker att du är gravid. I vilket fall som helst kommer din läkare att ge dig råd om en dos som passar din livsstil.

  • Järn: Att få tillräckligt med järn är viktigt för ditt barns tillväxt och utveckling och bidrar till att förhindra att du blir anemisk, vilket är när du har för få friska röda blodkroppar och känner dig trött. 

  • D-vitamin: Alla vuxna behöver D-vitamin varje dag, och det kan vara svårt att få tillräckligt från mat och direkt solljus. (Din kropp tillverkar D-vitamin när den utsätts för solljus.) Denna vitamin bidrar till friska ben, tänder och muskler.

Experter säger att det är möjligt att få tillräckligt med C-vitamin från livsmedel såsom apelsiner, paprika och potatis, och dina kalciumbehov täcks av livsmedel som mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker och tofu.

Finns det några vitaminer jag bör undvika under min graviditet?

För mycket A-vitamin under graviditeten kan potentiellt skada ditt barns utveckling, så undvik att ta A-vitamin (även känt som retinol). Kontrollera bipacksedlarna för alla multivitaminer som du funderar på att ta, för att se till att A-vitamin inte är tillsatt. 

Hur länge behöver jag ta graviditetsvitaminer?

Det är en bra idé att ta folsyra tills du är gravid i vecka 12. D-vitamin bör tas under hela graviditeten och medan du ammar – om det är något du väljer att göra. Följ din läkares eller barnmorskas råd angående hur lång tid du ska ta kosttillskott, eftersom råden kan variera beroende på din unika situation. 

Vad händer om jag följer en viss diet?

Om du är vegan, vegetarian eller följer någon annan diet på grund av matintoleranser eller religiösa, etiska eller fysiologiska skäl, kanske du inte får tillräckligt av vissa näringsämnen endast från kosten. Till exempel kan det vara svårt att få tillräckligt med järn eller vitamin B12 enbart genom maten. Berätta för din läkare eller barnmorska om dina kostvanor, så kommer han eller hon kunna kontrollera vilka ytterligare tillskott du kanske behöver ta.  Att ta de vitaminer som din läkare eller barnmorska rekommenderar är bra för ditt eget välbefinnande och bidrar också till att ditt barn får bästa möjliga start på sitt liv.

Cookiemedgivande