Graviditetsmeny: Äta kolhydrater

Du har säkert läst och hört en del förvirrande information om kolhydrater. Idrottare "laddar" med kolhydrater p.g.a. deras höga energiinnehåll. Andra menar att kolhydrater är tomma kalorier och att man bör hålla nere intaget för att hålla vikten. Vad är egentligen kolhydrater och vilken roll spelar de under en graviditet? Svaret beror på vilken typ av kolhydratrik mat du äter.

Skilja mellan bra och dåliga kolhydrater Alla kolhydrater är inte skapade på samma sätt. Snabba kolhydrater har mycket kalorier och energi, men erbjuder inte mycket näring. Exempel på snabba kolhydrater är vitt bröd, vitt ris och pasta, raffinerade flingor, kakor, tårtor, skräpmat och sockerarter. Långsamma kolhydrater är fulladdade med mineraler, proteiner och fibrer och är nödvändiga för både dig och din bebis. Grönsaker, frukt, fullkornsbröd, fullkornsflingor, fullkornspasta, brunt ris, torkade bönor och ärtor samt ångkokad eller bakad potatis (med skal) är alla exempel på långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydraters fördelar Det finns inga specifika rekommendationer om långsamma kolhydrater under graviditet, mest de flesta näringsfysiologer menar att ungefär 60 % av det totala dagsbehovet av kalorier skall bestå av långsamma kolhydrater. 60 % kanske låter mycket men håll dessa hälsofördelar för blivande mammor i åtanke: Fiberinnehållet i långsamma kolhydrater som frukt och grönsaker hjälper mot eventuell förstoppning under graviditeten. Vissa kvinnor upplever också att kolhydrater minskar illamåendet under den första trimestern. Få ut det bästa av långsamma kolhydrater Få ut mest näring av kolhydratrik mat genom att följa dessa tips:

  • Ät grönsaker och frukt som är färsk eller har varit frusen – de har ett högre näringsvärde än konserverade grönsaker och frukter. Mumsa på råa grönsaker och frukter som ett mellanmål varje dag.

  • Grönsaker behåller sina vitaminer och mineraler om du antingen snabbsteker, värmer i mikrovågsugn eller ångkokar dem.

  • Skippa feta såser och smör på grönsakerna. Dessa fetrika tillbehör är mättande och gör att det blir mindre plats i magen för annan näringsrik mat.

  • Byt ut livsmedel till fullkornsversionen så ofta det går: bröd, pasta, flingor…

Både vikten och blodsockernivån hålls stabil under graviditeten om du äter hälsosamma långsamma kolhydrater istället för snabba kolhydrater.

Cookiemedgivande