Frekvent urinering under graviditet

Frekvent urinering är ett vanligt tidigt graviditetssymptom, men det kan också dyka upp senare under graviditeten, när livmodern och barnet växer, vilket pressar på urinblåsan. Även om det definitivt kan vara irriterande, är det i de flesta fall inget att oroa sig för. 

Vad orsakar frekvent urinering under graviditet?

Det som får dig att behöva kissa oftare är den ökade mängden blod i kroppen. Det ökade blodflödet gör att dina njurar måste filtrera mer vätska vilket leder till att mer urin hamnar i blåsan. Här är några vanliga frågor om detta symptom:

  • Vad anses vara frekvent urinering under graviditet? Det finns inget bestämt antal toalettbesök – det handlar helt enkelt om att man behöver gå oftare än vanligt.

  • När börjar frekvent urinering under graviditeten? Det är olika för alla kvinnor, men du kan behöva kissa oftare från cirka 6 till 8 veckors graviditet.

  • Kommer jag behöva kissa så här ofta under hela graviditeten? Det kan bli mindre efter att du har kommit in i andra trimestern, men det kan hända att det ökade behovet av att kissa återkommer senare i graviditeten eftersom ditt växande barn då trycker mer på blåsan. Mot slutet av den tredje trimestern, när ditt barn “sjunker ner”, kan det extra trycket på bäckenet och urinblåsan få dig att behöva kissa ännu oftare.  

  • Hur ofta bör du kissa? När du måste! Det är bättre att inte hålla sig.

Tips för att hantera frekvent urinering under graviditeten

Man kan inte direkt undvika mer frekvent urinering, och du skulle egentligen inte vilja göra det, eftersom det är en naturlig följd av att dricka mycket vätska vilket gör att man får bra vätskebalans och håller sig frisk under graviditeten. Här är några tips som kan göra ditt liv enklare:

  • Luta dig framåt när du kissar, så att du tömmer urinblåsan ordentligt.

  • För att förhindra ökad urinering på natten, försök att inte dricka för mycket vatten precis före läggdags.

  • Undvik drycker och mat som innehåller koffein, då det kan göra att du behöver kissa oftare.

  • Gör knipövningar för att stärka dina bäckenbottenmuskler, då detta kan bidra till att förhindra läckage när du hostar, nyser eller skrattar, både före och efter förlossningen. 

  • Om din urin är mörkgul eller orange kan detta vara ett tecken på uttorkning – försök öka ditt vätskeintag tills din urin återfår en normal blekgul färg.

Kan kissande under graviditeten vara ett tecken på ett problem?

Här är information om vad du ska se upp för om du måste kissa oftare än vanligt under graviditeten OCH något känns fel:

  • Urinvägsinfektion (UVI): Det kan hända att du har en smärtsam, brännande känsla när du kissar, feber, grumligt urin eller ser blod i toaletten. Du kan också känna ett starkt behov av att kissa, men det kommer bara ut några droppar. Gravida kvinnor har en ökad risk för att få UVI från vecka 6 till 24, eftersom den växande livmodern skapar tryck på urinvägarna vilket ökar risken för bakterieinfektioner. Om du misstänker att du har en UVI, kontakta din läkare eller barnmorska eftersom denna infektion kräver behandling – ofta antibiotika.

  • Graviditetsdiabetes: Frekvent urinering kan ibland vara ett tecken på graviditetsdiabetes, vilket i allmänhet är en tillfällig form av diabetes som drabbar en liten andel blivande mödrar. Om graviditetsdiabetes behandlas påverkas inte barnets hälsa negativt, och diabetesen försvinner vanligtvis efter att du föder barnet. Om du märker symptom såsom frekvent urinering i kombination med ihållande törst, illamående eller trötthet, kontakta din läkare eller barnmorska. Även om det kan kännas som att du kissar hela tiden, ska du komma ihåg att detta bara är tillfälligt. När ditt barn är fött, bör ditt behov av att kissa oftare försvinna, och då har du bara din nyföddas blöja att oroa dig för!

Cookiemedgivande