Flytningar vid graviditet
Avslag, slempropp och ägglossningsflytning. Dessa typer av vaginal flytning kanske är obekanta för dig, men de är en viktig del av din graviditet. De olika typerna kan avslöja mycket. Läs vidare för att få mer information om de olika sorters flytningar som du kan stöta på.
Vad är normala flytningar vid graviditet?
Normala flytningar under graviditeten är färglösa eller vita, vanligtvis lite klibbiga, och de ska inte lukta illa. När du är gravid kan du upptäcka att du har mer flytningar än tidigare. Detta bidrar till att skydda ditt växande barn från infektioner. Det är din kropps naturliga sätt att hålla slidan ren och stoppa infektioner från att ta sig upp till livmodern.
Är vaginala flytningar ett tidigt tecken på graviditet?
Vaginala flytningar är i allmänhet inte ett av de tidiga tecknen på graviditet, men i början av graviditeten kan du märka lite lätt blödning eller stänkblödning, vilket kallas för implantationsblödning.
Andra vanliga typer av vaginala flytningar under graviditet
Du kan uppleva olika typer av flytningar före, under och efter förlossningen:
Ägglossningsflytningar. Mängden leukorré (det medicinska namnet för dina normala vaginala flytningar) som du producerar, varierar under hela din menstruationscykel och tenderar att öka strax innan du har ägglossning.
Slempropp. Precis som namnet antyder så är slemproppen en tjock slemklump som fyller upp livmoderhalsen, vilket tätar livmodern och skyddar din småtting från infektioner. När din förlossning sätter igång, eller möjligen strax innan, börjar livmoderhalsen öppna sig vilket gör att proppen lossnar och trycks ut ur slidan.
Vattnet går. Antingen under eller strax före förlossningen kan membranen som bildar fostersäcken som innehåller ditt barn gå sönder, vilket gör att du kan känna en vattnig flytning. För vissa blivande mammor är det bara en liten mängd, och vissa kanske inte märker det alls.
Avslag. Efter förlossningen, när barnet och moderkakan har kommit ut, kommer du att märka av en ny typ av vaginal flytning. Avslag är namnet på den typ av flytningar som består av slem, blod och vävnad som du kommer uppleva i två till sex veckor efter att du har fött barn.
Vad flytningar kan berätta för dig – infektioner och andra problem
Tyvärr kan du vara mer benägen att få vaginala infektioner, eftersom hormonella förändringar påverkar balansen mellan svamp och bakterier i slidan. Vanligt förekommande vaginala infektioner inkluderar: Torsk. Denna svampinfektion kan ge dig vita vaginala flytningar, som kan ha en klumpig konsistens som påminner om cottage cheese. Du kan också uppleva klåda runt slidan och ömhet eller en stickande känsla när du kissar. Tala med din läkare eller barnmorska angående behandlingen. Bakteriell vaginos. Om dina flytningar har en fiskliknande lukt, kanske du har bakteriell vaginos. Återigen, prata med din barnmorska eller läkare angående behandling, eftersom det finns en liten risk för komplikationer om detta inte behandlas.
Vad innebär bruna vaginala flytningar?
En brunaktig flytning kan vara ett tecken på vaginal blödning. Lätt blödning från slidan är inte ovanligt under den första trimestern. I de senare stadierna av graviditeten kan spår av blod vara ett tecken på förlossning, men vaginal blödning kan också vara ett tecken på en komplikation som kräver akut behandling. Om du tror att du har vaginal blödning, kontakta din barnmorska eller läkare omedelbart så att de kan kontrollera att allt är som det ska.
När borde jag ringa min läkare?
Boka en tid om dina vaginala flytningar blir gröna eller gula (eller om du märker någon annan förändring i dess färg eller konsistens), eller om det börjar lukta illa. Klåda eller smärta vid urinering är också värt ett besök. Vattniga, blodiga eller rosa flytningar under graviditetens senare stadier kan innebära att vattnet går eller att slemproppen är på väg ut. Detta kan vara tecken på förlossning eller för tidig förlossning (beroende på vilken sida av 37 veckor du befinner dig), så du måste få det kontrollerat omedelbart. Vaginal blödning (annat än enstaka lätta stänkblödningar) kan orsaka oro när som helst under graviditeten, så tveka inte att kontakta din läkare eller barnmorska eller besöka akutmottagningen.
Bli medlem i Pampersklubben och få: