Flygning under graviditeten och andra reseråd

Det finns många faktorer som kan påverka hur du reser under graviditeten: vilken graviditetsvecka du befinner dig i under den planerade resan, om du har upplevt några komplikationer under graviditeten, vilken typ av resa du ska göra och hur långt bort resmålet ligger.

Graviditetens tredje period Det anses ofta vara säkert att resa under de första sex månaderna, även om det kan vara lite mer tröttande än vanligt. Om du reser under de första tre månaderna kan du uppleva illamående och trötthet. Dessutom är risken för blödningar och missfall som högst under den här tiden.

Månad tre till sex brukar vara graviditetens bästa period och även då det passar bäst att göra en resa. Dessutom kan det vara trevligt för dig och din partner att få tillbringa kvalitetstid tillsammans innan det nya lilla familjetillskottet kommer.

Resor i månad sex till nio är inte att rekommendera eftersom det kan vara både obekvämt och riskfyllt eftersom det alltid finns en liten risk för prematur förlossning. Många flygbolag tillåter inte att kvinnor flyger utan läkarintyg i slutet av graviditeten. Ibland kräver man att intyget skrivs inom 72 timmar före den planerade flygtiden. De flesta läkare skulle förmodligen inte skriva intyget eftersom en resa så sent i graviditeten innebär en stor risk. Om du planerar att resa under graviditeten, bör du alltså se till att göra detta inom sex månader, för att sedan kunna hålla dig hemma under de sista tre månaderna.

Förlossningskomplikationer Om du har haft en normal graviditet kan du förmodligen känna dig helt bekväm med att resa. Om du däremot anses ha en riskfylld graviditet med bland annat sammandragningar, blödningar, graviditetshypertoni eller graviditetsdiabetes, ska du helst försöka skjuta fram eller ställa in resor som innebär att du måste vistas långt från hemmet. Du får helt enkelt göra små trevliga utflykter nära hemmet istället.

Olika resformer Det skönaste transportmedlet under en graviditet är förmodligen bilen. Du har lättare för att styra när du ska resa och kan stanna för att sträcka på benen längs vägen. När du reser med bil är det bra om du stannar åtminstone varannan timme för att sträcka på benen och stimulera blodcirkulationen. Se till att tömma blåsan ofta så att du inte drabbas av urinvägsinfektion. Ta gärna med dig en kudde i bilen så att du kan sitta ännu mer bekvämt. Och kom ihåg att alltid spänna fast säkerhetsbältet! Placera ena bältesdelen under magen och axelbältet mellan brösten.

Du kan lugnt flyga fram till sjätte graviditetsmånaden. Se till att anlända till flygplatsen i tid och planera så att du har god tid mellan anslutningsflyg. Boka gärna en plats i gången så att du enkelt kan resa dig och gå till toaletten om det behövs. Res dig upp och gå längs gången en gång i timmen för att främja blodcirkulationen i benen. När du sitter ner kan du flexa fötterna mot dig och röra dem i små cirklar. Stödstrumpor kan vara en bra idé om du ska sitta ner en längre stund. Drink massor av vatten eller juice för att återfukta kroppen.

Resa med båt utgör inte heller något större problem under de första sex månaderna. Dessutom har de flesta kryssningsfartyg läkarpersonal ombord som kan hjälpa till vid behov. Om du lätt blir båtsjuk ska du ta illamåendetabletter. Fråga din MVC-sköterska vad du kan ta under graviditeten. Du kan också använda speciella armband mot illamående. Dessa finns att köpa på apotek.

Resavstånd Ju längre hemifrån du är desto högre risk utgör det om du skulle uppleva komplikationer medan du är bortrest. Du är långt bort från din mödravårdscentral som känner dig och din graviditetshistorik.

Om du ändå bestämmer dig för att göra en långresa bör du kolla upp så att det finns god läkarvård på ditt resmål. Ta med dig din journal inklusive tester du har gjort, mediciner, din blodtyp och annan information som kan vara bra att ha när du är bortrest. Ta även med dig din barnmorskas kontaktuppgifter. Om du ska resa utomlands är det bra om du tar med dig kopior på dina medicinrecept, om din medicin skulle försvinna under resans gång. Se till att du har fått de vaccinationer du behöver innan du reser utomlands till länder som kräver vaccination. Du ska även räkna med att vissa vaccinationer inte kan göras under en graviditet. Och glöm inte att kolla vad din reseförsäkring täcker – en prematurförlossning utomlands kan kosta miljonbelopp.

Tänk på att en förändring i klimat, höjd och kost kan ge sig tillkänna när du är gravid. Försök att ta det lugnt de första dagarna, speciellt om det är varmt eller ni befinner er på hög höjd, så att din kropp har tid att anpassa sig till den nya miljön.

Förutom detta ska du alltid prata med din barnmorska innnan du bokar en resa, speciellt om du vet att du kommer att vistas på hög höjd.

Restips Om du planerar en semesterresa, fundera på vilken typ av resa som passar bäst för din graviditet. Det är till exempel mer fördelaktigt för dig att koppla av på en strand och bo på ett härligt hotell än att ge dig ut på vandring i bergen! Försök att stanna på ett och samma resmål och undvik att resa runt för mycket. Planera inte in för många aktiviteter på en och samma dag, du blir trött mycket fortare när du är gravid.

Om du reser i jobbet, se till att du kommer fram en dag tidigare så att du hinner vila dig innan dina möten. Begränsa arbetsdagens längd och försök att ta regelbundna vilopauser.

Det är också viktigt att föra en näringsrik diet när du är ute och reser. Givetvis är det alltid härligt att prova på lokala läckerheter, men kom ihåg att äta bra också – både för din egen och för bebisens skull. Om du reser till ett land där du inte vet om vattnet går att dricka, köp vatten på flaska och fruktjuicer. Undvik rå frukt och grönsaker. Ta med dig lite sunda snackbars om du inte vet om maten är bra. Och glöm inte att packa ner dina vitaminer!

Med lite god planering innan kan en resa under graviditeten vara en underbar upplevelse. Bon voyage!

Cookiemedgivande