Bröstförändringar du kan uppleva under graviditeten

Man skulle kunna tro att graviditeten mest handlar om den växande magen, men det kommer vara svårt att ignorera vad som händer strax norr om din mage. Läs vidare för att ta reda på hur dina bröst kommer förändras under hela graviditeten och lär dig hur du kan lindra några av de obehag detta kan orsaka. 

Bröstförändringar under första trimestern

Strax efter befruktningen kan de hormonella förändringar som din kropp går igenom få dina bröst att kännas känsliga, ömma eller till och med svullna. Du kanske till och med märker bröstförändringar i början av graviditeten, före en utebliven menstruation eller ett positivt graviditetstest. Om du är orolig för obehag på grund av bröstförändringar, ska man komma ihåg att dessa symptom troligen avtar några veckor efter att din kropp har vant sig vid de nya hormonnivåerna. 

Bröstförändringar under andra trimestern

I takt med att din mage växer, gör också dina bröst det. Faktum är att dina bröst kan gå upp i vikt med 0,5 till 1,5 kg under graviditetens gång.  Hormonella förändringar kan stimulera pigmentbärande celler i huden, vilket kan leda till mörka fläckar på dina bröst och bröstvårtor. Vårtgården, området runt bröstvårtorna, kan också bli mörkare. 

Bröstförändringar under tredje trimestern

I takt med att dina bröst växer töjer huden ut sig, och du kanske märker att några rödaktiga, bruna eller lila bristningar börjar dyka upp på dina bröst och på din växande mage. Dessa orsakas av förändringar i den stödvävnad som finns precis under huden. Du kan hålla din hud mjuk genom att återfukta den, men detta kommer inte nödvändigtvis förhindra att bristningar uppstår. Även om du aldrig helt kan bli av med dessa bristningar när de väl har dykt upp, så kommer de att blekna efter att barnet är fött. Eller så kanske du inte ens får dem från första början.   Mot slutet av graviditeten kan det komma lite vätska från dina bröstvårtor. Detta är helt normalt, och det betyder helt enkelt bara att dina bröst gör sig redo för att producera mjölk.

Rätt stödsystem

När dina bröst förändras är det normalt att känna visst obehag. Bra graviditets-bh:ar är nyckeln till framgång och när det gäller att välja rätt bh vill du ha: 

  • Bra stöd 

  • Ett brett band under kuporna 

  • Breda axelremmar 

  • Justerbart spänne

  • Inga metallbyglar  Ta gärna professionell hjälp med att välja rätt omkrets och kupstorlek, då båda dessa kan öka under graviditetens gång. 

Om du ska amma eller pumpa mjölk så behöver du också amnings-bh:ar, och eftersom brösten kommer att kännas fylligare under de första veckorna med amning är det viktigt att bh:n är bekväm. Om du tycker att dina växande bröst gör det svårt att hitta en bra sovställning, kan du prova en sömn-bh för högre komfort nattetid. Om du planerar att träna under graviditeten bör du också investera i en stödjande sport-bh med bra passform för att motverka eventuellt obehag. Du kan också prova följande tips för att lindra ömma bröst: 

  • Använd bröstkuddar. Dessa kan hjälpa till att skydda dina bröstvårtor från bh:ns foder om du tycker att materialet skaver för mycket. 

  • Använd varma eller kalla kompresser på brösten. Vissa tycker att varma eller kalla temperaturer lindrar. 

  • Använd lotions och krämer för öm hud eller kliande bröst. Prata med din barnmorska om vilken lotion du ska använda.

Cookiemedgivande