Braxton Hicks-sammandragningar: din kropp övar inför förlossningen

Braxton Hicks-sammandragningar kan orsaka lite obehag, men var inte orolig – de är en normal del av din graviditet. Varje övningssammandragning hjälper faktiskt din kropp att förbereda sig inför den stora dagen då du ska föda.

Braxton Hicks-sammandragningar: Hur känns de? 

Om du upplever sammandragningar under tredje trimestern som försvinner utan att det leder till förlossning, kanske du undrar vad det här är och hur du kommer att kunna avgöra när du faktiskt håller på att föda. Dessa “övningssammandragningar” kallas Braxton Hicks-sammandragningar, och de är ett av sätten som din kropp har för att göra sig klar inför förlossning.

Vad är Braxton Hicks-sammandragningar?

Ibland kallas de också falska sammandragningar eller övningssammandragningar, men Braxton Hicks-sammandragningar är inte faktiska värkar som signalerar förlossning, även om de – liksom riktiga värkar – orsakas av musklerna i livmodern. Braxton Hicks-sammandragningar hjälper din kropp att förbereda sig inför födseln genom att strama åt och slappna av livmoderns muskler, även om de inte faktiskt öppnar upp livmoderhalsen. Denna utvidgning av livmoderhalsen kommer bara att inträffa när de riktiga värkarna börjar.

Hur känns Braxton Hicks-sammandragningar?

Braxton Hicks-sammandragningar kan ibland vara obehagliga, men de är vanligtvis inte smärtsamma. När en övningssammandragning sätter igång börjar toppen av din livmoder bli hårdare, och denna känsla av spänning sprids sedan gradvis nedåt. Känslan varar vanligtvis mellan 30 och 60 sekunder innan musklerna i livmodern slappnar av igen. Braxton Hicks-sammandragningar dyker upp med oregelbundna intervaller, så du kan uppleva dem en gång om dagen eller mindre än så, eller så kan de dyka upp flera gånger under en timme. Lyckligtvis finns det några sätt att lindra obehaget och samtidigt bekräfta att förlossningen inte har börjat än:

  • Försök byta position om du sitter eller ligger, eller gå en kort promenad om du känner för det – rörelse kan bidra till att Braxton Hicks-sammandragningar avtar

  • Ibland kan de sluta om du bara vilar lite

  • Att koppla av i ett varmt bad kan också bidra till att lindra muskelspänningarna

  • Falska sammandragningar är också vanligare när du är uttorkad, så var noga med att dricka mycket vatten, särskilt när ditt beräknade förlossningsdatum närmar sig

När kan Braxton Hicks-sammandragningar sätta igång?

Braxton Hicks-sammandragningar inträffar faktiskt under hela din graviditet, du känner dem bara inte alltid.  Även om du kanske börjar märka av dem redan under andra trimestern, kommer du troligen att börja känna dem allt mer under tredje trimestern. Vissa blivande mammor upplever inte sammandragningarna förrän precis innan förlossningen, så oroa dig inte om du inte har känt något hittills – det här är också normalt.

Vad kan utlösa Braxton Hicks-sammandragningar?

Sammandragningarna kan uppstå utan någon uppenbar anledning, men man tror att vissa saker kan utlösa dem. Dessa kan inkludera:

  • Ditt fosters rörelser

  • Sex

  • Fysisk ansträngning eller träning

  • Uttorkning

  • Om något rör vid din mage

Hur skiljer man mellan Braxton Hicks-sammandragningar och värkar i samband med förlossning?

Om du märker av sammandragningar före slutet av din 37:e graviditetsvecka, kanske du oroar dig för att du är på väg mot en tidig förlossning. I ett senare skede, när du är nära ditt beräknade förlossningsdatum, kanske du undrar om den sammandragning du känner bara är ytterligare en Braxton Hicks-sammandragning eller om det äntligen är äkta vara. För att undvika denna osäkerhet är det bra att känna till skillnaden. Läs på om hur sammandragningar känns och försök tänka på följande skillnader:

 

Braxton Hicks-sammandragningarRiktiga sammandragningar
Braxton Hicks-sammandragningar är oregelbundna och blir inte mer frekventa. Riktiga sammandragningar är regelbundna, förutsägbara och kommer med kortare och kortare intervaller över tid. 
Braxton Hicks-sammandragningar blir inte mer intensiva och långvariga över tid.Du upplever en stadig ökning av styrka och/eller varaktighet när det handlar om riktiga sammandragningar.
Braxton Hicks-sammandragningar känns på framsidan av kroppen. Riktiga sammandragningar börjar ofta i nedre delen av ryggen eller buken. Ibland kan de kännas som extrem menssmärta. 
En förändring i aktivitet eller position kan göra att Braxton Hicks-sammandragningar minskar eller slutar.   En förändring i aktivitet eller position kommer inte bromsa eller stoppa riktiga sammandragningar.

 

Cookiemedgivande