Åtta vanliga graviditetsmyter: vi avslöjar sanningen

Precis som med vandringssägner finns det graviditetsmyter överallt. Finns det något som tyder på att ditt barn kommer ha mycket hår? Är det någonsin säkert att ligga på rygg när man är gravid? Är det sant att man utvecklar en otrolig mental trötthet? Berättelserna är många från de som väntar barn.

Halsbränna är lika med hår

Historien går ungefär så här: Om du upplever halsbränna, kommer barnet att födas med huvudet täckt av tjockt hår. Tyvärr är detta inget annat än en myt. Halsbränna kan istället tillskrivas många olika faktorer, inklusive barnets tendens att ha det trångt i magen när han eller hon växer, vilket får syra att ta sig upp i matstrupen. 

Det är okej att äta för två

Det är sant att det växer en helt ny person i dig, men konceptet att du ska äta dubbelt så mycket är en graviditetsmyt. Den rekommenderade mängden kalorier per dag beror på ditt kroppsmasseindex (BMI). Dessutom är det viktigt att sträva efter en gradvis viktökning och sprida ut dessa kalorier under graviditeten:

  • Första trimestern: Inga extra kalorier behövs.

  • Andra trimestern: Lägg till cirka 340 extra kalorier per dag.

  • Tredje trimestern: Njut av cirka 450 extra kalorier per dag.

Ligga på rygg

Detta är inte en graviditetsmyt. Att ligga på rygg kan vara påfrestande för ditt barn, särskilt under tredje trimestern. Tester utförda av forskare vid Nya Zeelands University of Auckland visade att foster använder mindre syre när deras mammor ligger på rygg, och att detta kan utgöra en risk vid problematiska graviditeter. Samma grupp forskare genomförde en annan studie som jämförde risken för missfall när mamman sov på rygg jämfört med när mamman sov på sin vänstra sida. De drog slutsatsen att risken för missfall var ungefär 4 av 1000 för personer som sov på rygg, jämfört med ungefär 2 av 1000 för de som sov på vänster sida.

Hoppa över koffein 

Konceptet att graviditet och koffein inte hör ihop är inget annat än en myt. Livsmedelsverket rekommenderar att man håller sig till högst 200 milligram koffein per dag, vilket motsvarar cirka två till tre koppar kaffe som är 1,5 deciliter stora.

Varma bad eller inte 

Det ligger en viss sanning i myten om att varma bad och graviditet inte hör ihop. Om din kroppstemperatur stiger till 39°C riskerar du att både du själv och ditt barn kan påverkas negativt, så det kan vara en bra idé att undvika alltför varma bad. Ett vanligt bad i lagom temperatur är dock inte farligt om du i övrigt är frisk, utan kan till och med vara skönt för att avlasta kroppen under graviditeten.

Ät inte fisk 

Detta är delvis myt, delvis fakta. Även om det är sant att du vill undvika fisk som är känd för att vara förorenad med kvicksilver, är många arter viktiga källor till fettsyran omega-3, ett näringsämne som säkerställer ditt barns syn och hjärnhälsa. Så njut av sådant som lax och räkor, men undvik haj och svärdfisk. Rå fisk som inte har varit frusen kan ibland innehålla parasiter så var extra försiktig när du väljer sushi, om du tycker om det.

Graviditetshjärna

Graviditetshjärna kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive stress, sömnlöshet, och helt enkelt att tänka mycket på förberedelserna inför ditt barns ankomst. Hormonerna östrogen och progesteron kan också delvis vara skyldiga. Du kan hjälpa dig själv att återhämta dig genom att ta några extra tupplurar när du kan. Överväg också att skriva ner saker, så att du inte glömmer dem.

Hoppa över sex 

Konceptet att sex ska undvikas under graviditeten är inget annat än en myt, eftersom din kropp och barnets fostersäck ger gott skydd mot tryck.

Cookiemedgivande