Allt du behöver veta om glukostoleranstest
Alla gravida kvinnor kan utveckla graviditetsdiabetes under graviditeten. Graviditetsdiabetes innebär för höga blodsockernivåer till följd av att otillräckligt med insulin produceras. Alla kvinnor undersöks under graviditen för att upptäcka eventuella risker, och om en eller flera riskfaktorer föreligger är ett av de tester som du kan erbjudas ett oralt glukostoleranstest. Detta test är lätt att ta och hjälper din barnmorska eller läkare att diagnostisera graviditetsdiabetes. Här får du reda på vad du kan förvänta dig av testet och vad det hela handlar om.
Vad är ett glukostoleranstest?
Ett glukostoleranstest innebär att man tar ett blodprov på morgonen efter att ha fastat över natten, dricker en söt dryck och sedan tar ett andra blodprov ungefär två timmar senare. Testresultaten hjälper din barnmorska eller läkare att kontrollera hur din kropp behandlar glukos (socker).
Varför kan min barnmorska eller läkare rekommendera detta test?
Om du uppvisar någon av riskfaktorerna för graviditetsdiabetes, kommer din barnmorska eller läkare kanske att rekommendera att du tar ett glukostoleranstest. Om du har haft graviditetsdiabetes under en tidigare graviditet, kan din läkare eller barnmorska rekommendera att du tar ett glukostoleranstest tidigt under graviditeten och sedan ytterligare en gång om det första resultatet var normalt. Riskfaktorer för graviditetsdiabetes inkluderar
att man har haft graviditetsdiabetes under en tidigare graviditet
att diabetes finns inom familjen
ett BMI över 30
att man har fött en bebis som vägde 4,5 kg eller mer vid födseln
vissa tillstånd, såsom polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS)
Om du diagnostiseras med graviditetsdiabetes
Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som börjar under graviditeten. Om du diagnostiseras med diabetes kommer du att få råd om hur du kontrollerar diabetesen medan du är gravid. Du kan bli ombedd att oftare besöka mödravårdscentralen och få genomföra ytterligare undersökningar, t.ex. mer frekventa ultraljud för att kontrollera hur ditt barn växer. Alternativt kan du uppmanas att göra livsstilsförändringar, såsom att lägga om till mer hälsosamma matvanor och göra motion till en del av din dagliga rutin. Ibland kan läkemedel rekommenderas för att kontrollera dina blodsockernivåer. Om ditt barn inte har fötts efter 41 veckor, kan din läkare rekommendera att man sätter igång förlossningen eller gör kejsarsnitt. Kom ihåg att graviditetsdiabetes vanligtvis försvinner efter födseln. Trots detta kommer din läkare troligtvis rekommendera att du kontrollerar ditt blodsocker igen några månader efter din födsel och kanske också därefter för att hålla koll på din hälsa.
Bli medlem i Pampersklubben och få: