Akne under graviditet: orsaker, förebyggande och behandling

Du kanske har märkt att du har utvecklat akne under graviditeten eller att dina skönhetsfläckar förvärras. Detta kan vara ett irriterande graviditetssymptom, men det finns några hudvårdsknep du kan använda dig av för att bli av med akne. Läs vidare för att lära dig varför du kan få akne under tiden du är gravid, ta del av några användbara tips för hudvård och upptäck vilka aknebehandlingar som är bäst att undvika.

Vad orsakar akne under graviditeten?

Graviditetshormoner kan vara bovarna. När dessa sätter igång kan för mycket olja (talg) produceras i huden, vilket leder till igentäppta porer och fläckar. Du kanske märker av mer akne tidigt i graviditeten eftersom många graviditetshormoner då ökar kraftigt. Akne är en av de hudförändringar som kan inträffa, utöver hudbristningar eller kliande hud, som är en del av graviditeten för vissa kvinnor.

Vad kan jag göra för att förebygga eller behandla akne under graviditeten? 

Här är några enkla sätt att förebygga akne under graviditeten:

  • Tvätta ditt ansikte. Du kan göra detta två gånger om dagen, men var försiktig så att du inte skrubbar för hårt eftersom detta kan irritera huden. Se till att din hud får tillräckligt med fukt. 

  • Välj oljefria hudvårdsprodukter. Välj kosmetika, solskyddsmedel och hårstylingprodukter som inte är fettiga. 

  • Håll håret borta från ansiktet.  Du ska alltid kontrollera med din läkare eller dermatolog först, men receptfria produkter som innehåller topisk bensoylperoxid, azelainsyra, topisk salicylsyra och glykolsyra kan vara ok att använda under graviditet.

Finns det några aknebehandlingar som bör undvikas? 

Experter rekommenderar att man undviker dessa läkemedel mot akne under graviditeten, eftersom de kan öka risken för fosterskador eller andra medicinska problem hos ditt barn:

  • Oral isotretinoin 

  • Topiska retinoider (dessa är i samma läkemedelsfamilj som isotretinoin och är också en typ av vitamin A, men appliceras på huden)  

  • Hormonella behandlingar (dessa blockerar specifika hormoner)

  • Orala tetracykliner (denna antibiotika kan orsaka missfärgning av barnets tänder om det tas efter graviditetens fjärde månad och kan påverka barnets benväxt) Undvik att klämma eller ta på dina finnar, eftersom detta kan orsaka infektion och ärrbildning, och undvik att röra ansiktet, eftersom detta kan överföra olja och smuts till huden. Men oavsett vad du gör, ska du alltid läsa bipacksedeln noggrant och kontakta din läkare innan du tar läkemedel mot akne – eller alla typer av läkemedel för den delen.

Cookiemedgivande