Aj! Min rygg gör ont

Då och då under graviditetens gång kan du få ont i ryggen. Som tur är så hjälper träning och allmän fysisk aktivitet till stor del. Här får du reda på vad som orsakar ryggsmärta och några enkla tips på hur du kan lindra och förhindra den.

Orsaker till ryggsmärta under graviditeten

Majoriteten av blivande mammor upplever ryggsmärta någon gång under graviditeten och orsakerna kan variera. Den huvudsakliga anledningen är ofta ansträngda ryggmuskler, vilket orsakas av viktökning under graviditeten och förändringar i din hållning. I takt med att din graviditet fortskrider läggs mer vikt på framsidan av din kropp, vilket gör att du böjer dig lite framåt. För att hålla balansen förändras din hållning, vilket gör att du kanske överkorrigerar och lutar dig lite för långt tillbaka. Den extra belastningen kan göra att ryggen känns stel och öm.  I takt med att ditt barn växer, kan dina magmuskler sträckas och försvagas. Dessa muskler spelar en viktig roll i att stödja din ryggrad, så när de försvagas kan ryggen börja göra ont. Även vissa graviditetshormoner spelar en roll i detta. Hormoner som är avsedda för att mjuka upp ligamenten och lederna i ditt bäcken för att på så vis hjälpa ditt barn att lättare passera genom födelsekanalen kan också mjuka upp lederna i ryggen, vilket kan få dem att sträckas ut och ge upphov till ömhet.

Typer av ryggsmärta och när de kan uppstå

Det finns många typer av smärta, och olika blivande mammor upplever smärta på olika sätt och vid olika tidpunkter. Du kan till exempel känna skarpa stötar när du gör specifika rörelser, som att gå uppför en trappa. Eller så du kan uppleva muskelkramper när du sitter eller sover i vissa positioner. Smärta kan komma plötsligt eller långsamt, och du kan känna allt från skarp smärta till ett konstant molande tryck eller en dunkande värk som kommer och går. Du kan till och med uppleva en kombination av alla ovanstående.

Lindra och förebygg ryggsmärta under graviditeten

Dessa enkla tips kan bidra till att lindra din ryggsmärta:

  • Träning. Ett av de mest effektiva alternativen är regelbunden fysisk aktivitet, vilket hjälper till att stärka dina rygg- och benmuskler.

  • Sov på sidan på en fast madrass. Använd kuddar mellan benen och/eller under magen för att få stöd, helst på en fast säng.

  • Var försiktig när du lyfter tunga föremål. Böj dig inte i midjan, utan huka istället när du ska plocka upp något från marken.

  • Försök att ha en bra hållning när du står, sitter eller rör dig.

  • Använd bekväma skor. Se till att dina skor har bra stöd för fotvalvet. 

  • Undvik om det är möjligt att stå under längre perioder.

Cookiemedgivande