Förbered din födelseplan

När du närmar dig den spännande dagen då du ska få träffa ditt barn för första gången är det dags att tänka på vad du har för önskemål i samband med förlossningen. Vissa blivande mammor lägger upp födelseplaner för att samla sina tankar och använda som en utgångspunkt för diskussioner med sin barnmorska eller läkare. Även om graviditet och förlossning i grunden är oförutsägbara händelser, kan det faktum att du delar dina preferenser med alla inblandade hjälpa dig att känna att du har mer kontroll. Läs vidare för att ta reda på hur man kan göra en födelseplan och vad man kan ha den till. 

Vad är en födelseplan och varför är den användbar? 

Födelseplaner, eller förlossningsbrev, kan se olika ut men är generellt en lista över dina preferenser när det gäller sjukhusmiljön, dina medicinska alternativ och omedelbar vård av ditt nyfödda barn. Födelseplanen ger upplysningar till din sjukvårdspersonal så att du inte behöver tänka på detta när du är mitt i förlossningen – då kan du bara fokusera på din uppgift.   Tänk dock på att en förlossning är en föränderlig upplevelse, och en födelseplan är bara en guide. Du kan när som helst ändra dig när det gäller dina preferenser, i samråd med din barnmorska eller läkare. Det är viktigt att vara flexibel och förvänta sig det oväntade. Precis som vissa föräldrar föredrar att inte få reda på barnets kön, kan man också välja att låta bli att skriva en födelseplan. Om du har förtroende för din barnmorska eller läkare och litar på att vårdpersonalen kommer att fatta de bästa besluten under förlossningen och timmarna efter födseln, kanske du inte känner något behov av att skriva en plan.

Hur man skriver en födelseplan

Innan du börjar, prata med din barnmorska om de olika alternativ som är tillgängliga, eftersom denna information kan påverka vad du väljer att lägga till i din födelseplan. Var inte rädd för att ställa frågor – vårdpersonalen vill att du ska få bästa möjliga upplevelse! Här är några av de saker du kan fundera på när du skriver din födelseplan: Bakgrundsinformation 

  • Ditt namn

  • Födelsepartners eller stödpersons namn

  • Förväntat födelsedatum

  • Eventuell viktig medicinsk information som vårdpersonalen bör känna till

  • Eventuella tidigare erfarenheter som kan påverka förlossningen

Under födseln 

  • Vem vill du ha med dig under förlossningen?

  • Vilka positioner vill du prova (t.ex. ligga ner, sitta, flytta runt)?

  • Hur tänker du kring smärtlindring?

  • Om sjukhuset är ett undervisningssjukhus, är du bekväm med att studenter observerar eller hjälper till under födsel och förlossning?  

  • Är någon information viktig för din läkare eller partner om ett kejsarsnitt krävs?  

Kom ihåg att diskutera dina preferenser med din partner eller andra stödpersoner som kommer vara där med dig när det är dags. De kan också ha önskemål och förväntningar som kan vara bra att prata igenom.  När du skriver din födelseplan, kom ihåg att vårdpersonalen har din och ditt barns hälsa som högsta prioritet. Födslar är oförutsägbara händelser och allting kanske inte blir som du hade tänkt eller önskat. Men oavsett hur det blir, kommer detta att bli en av de största dagarna i ditt liv.

Cookiemedgivande