Allt du vill veta om slemproppen

När förlossningen är nära kan du märka en rosa, brun eller till och med blodig vaginal flytning som påminner om slem. Detta kan vara slemproppen. Läs vidare för att lära dig mer om vad slemproppen är, hur den ser ut och hur lång tid efter att slemproppen har lossnat som förlossningen kanske sätter igång. Även om det här ämnet kan låta lite obehagligt är dessa typer av flytningar en normal del av en fullgången graviditet, och det är värt att läsa på om det så att du känner dig mer förberedd när du stöter på det. 

Vad är slemproppen och hur ser den ut? 

Under graviditeten samlas det slem i livmoderhalsen, vilket bildar en plugg som förseglar ingången till livmodern.   Flytningar från slemproppen kan vara tjocka, klibbiga och ibland blodiga. De kan se ut som en liten mängd rosa eller brun geléliknande substans. De kan komma ut i en klump eller i mindre delar. Du kanske märker det på toalettpappret efter att du har torkat, eller så ser du det kanske inte alls. Ibland kan det vara lite knepigt att avgöra om det du ser är slemproppen eller vanliga vaginala flytningar, så fråga din barnmorska om du är osäker.  Även om det är normalt att se en liten mängd blod i slemmet, så ska du kontakta din barnmorska eller sjukhuset omedelbart om du märker av färska blödningar, som en menstruation, eftersom detta kan vara något som kräver läkarvård.  

Varför kommer den ut?  

Slemproppen lossnar när livmoderhalsen börjar öppna sig och trycks sedan ut i slidan. Att slemproppen lossnar är ett tecken på att du närmar dig förlossningen, eller så kan det vara ett tidigt tecken på att förlossningen har satt igång. Kontakta din barnmorska för att få råd om vad du ska göra. Din barnmorska kanske då frågar dig om du har sett några andra tecken på förlossning, till exempel att vattnet har gått. Kom ihåg: att se slemproppen skiljer sig från när vattnet går, vilket är när en klar vätska strömmar eller sipprar ut.  

När lossnar slemproppen? 

Slemproppen kan lossna flera dagar innan förlossningen börjar, eller till och med i början av förlossningen, efter att sammandragningar redan har börjat. Om din graviditet är fullgången kommer slemproppen att komma ut mellan vecka 37 och 42, med andra ord under månad nio av graviditeten. Om du lägger märke till denna typ av flytningar före vecka 37 i graviditeten, kontakta din barnmorska eller läkare omedelbart eftersom detta kan vara ett tecken på en för tidig förlossning.

Hur länge efter att slemproppen har lossnat börjar förlossningen? 

Om du ser tecken på att slemproppen har lossnat samtidigt som du upplever sammandragningar, har förlossningen redan börjat. Men kom ihåg att du också kan se slemproppen flera dagar i förväg. Kontakta din barnmorska om du är osäker.  Om slemproppen lossnar, kanske du vill göra din BB-väska klar för när det är dags att åka in. Ögonblicket när du äntligen får träffa ditt barn är nästan här. Försök passa på att vila och spara din energi, så att du är redo för det som kommer. Lycka till – du klarar det här! 

Cookiemedgivande