Hantera den första tiden som nybliven mamma: en psykisk utmaning

Som mamma och träningsexpert har jag alltid tyckt att det är så orättvist att en kvinna måste anta ett av sitt livs största utmaningar, nämligen föräldraskapet, när hon är som svagast. Under en graviditet genomgår kroppen enorma hormonella, fysiska och metaboliska förändringar. Förändringarna kan göra att våra kroppar försvagas och att vi får andra följdproblem. Ovanpå detta har vi ett litet knyte i famnen som behöver vår omvårdnad, trots total sömnbrist och att kroppen fortfarande håller på att återhämta sig efter förlossningen. Föräldraskapet går hårt åt våra kroppar. Jag känner många kvinnor som har upplevt fler fysiska problem efter förlossningen än de gjorde under själva graviditeten. Därför är det otroligt viktigt för alla mammor, speciellt nyblivna, att vi lär oss att röra oss rätt och att använda rätt muskler.

Börja med att du rör dig rätt när du ammar, bär din bebis och kör barnvagnen.

Så ammar du din bebis Bebisar äter mycket och ofta. Det är ganska vanligt att en kvinna lutar sig över sin bebis när hon ammar eller ger flaskan. Om du upprepar den rörelsen tillräckligt många gånger kommer du garanterat att få ryggproblem. Se till att du har rätt hållning och stöd när du ammar din bebis. Sitt med rak rygg och använd kuddar (exempelvis en amningskudde) när du ska amma. Lägg upp fötterna på en pall för att underlätta för ryggen. Försök att hålla ryggraden rak och inte böjd över din bebis. Ha viktiga tillbehör som vatten, telefon och kräkklutt inom räckhåll så att du inte måste vända och böja dig när du ammar. Så bär du din bebis Bebisar älskar när vi håller dem. Och vi älskar att hålla dem! Men varje gång vi bär på en extra tyngd utsätter vi kroppen för en påfrestning, och bär vi fel kan vi få ont. Försök att hålla bebisen nära dig och mot mitten av kroppen. Försök att undvika att bära barnet på höften. eftersom du kan få ont i axlar, höfter och ryggrad. Försök att vara rak i ryggen varje gång du bär din bebis. Skjut tillbaka axlarna och stöd ryggen genom att använda magmusklerna när du bär din bebis. Så kör du barnvagnen Både du och din bebis uppskattar en härlig promenad med barnvagnen. Men även här måste du tänka på hur du använder kroppen för att undvika smärta och skada. Välj en barnvagn som tillåter dig att gå rakt. Om barnvagnen är för låg kanske du måste böja dig fram när du kör den. Försök att hålla handlederna raka. Skjut fram bröstet och dra in magmusklerna när du kör vagnen. Låt fötter och knän peka framåt och skjut tillbaka axlarna och håll dem nere (de ska inte sitta uppe vid öronen). Försök att inte låsa armbågarna eller böja dig ner över vagnen.

På det stora hela

Medan du kämpar för att få tillbaka din forna form och vigör ska du inte glömma bort allt din kropp faktiskt har klarat av under graviditeten och förlossningen. Fortsätt att äta, träna och vila så att du hämtar nya krafter. Både du och din bebis påverkas av din hälsa. Dags att fylla på energidepåerna! Försök att dricka mycket vatten, äta sunt och träna kroppen varje dag.

När du har fått grönt ljus från din läkare kan du sakta börja träna upp kroppen igen. Och ge inte upp om du inte har samma tid och energi som före graviditeten. Försök istället att klämma in lite övningar där du kan. Några armhävningar här och några korta promenader där. Det är aldrig för tidigt att börja med knipövningar för att öva upp underlivsmuskulaturen för att motverka urinläckage.

Ditt mål är att återställa kroppen i sitt forna skick. Din lilla bebis behöver mat, ren blöja oändlig kärlek och omtanke — och en stark mamma som klarar av allt det härl.

Cookiemedgivande