Separationsångest för föräldrar och småbarn

Att lära sig socialisera, få större rörlighet och ett växande ordförråd förbereder ditt barn på nya förändringar i livet. Övergångar kan vara jobbiga för båda sidor. En förälder kan titta på från sidan och oroa sig för att barnet ska trilla efter att ha tagit sina första steg på egen hand; ett barn kan känna sig ledsen när ni skiljs åt, när någon måste säga hejdå eller efter en extra rolig lekträff.

Separation och ångest

Att vara utan varandra är en utmaning för ett barn som blir orolig över att ha blivit lämnad av sin förälder eller vårdnadshavare. En del oro är normalt, till och med väntat. Oron kan bli svårare att hantera, mer intensiv, återkommande och ihärdig. Barnet som inte vill bli lämnade på förskolan är ett vanligt exempel. Ditt barn kan försöka anstränga sig hårt som möjligt för att få stanna hemma hos dig.

Hur du hjälper ditt barn

Tänk på att problem med separation ofta uppstår under utvecklingsövergångar, som att sova i en säng för ”stora pojkar” eller ”stora flickor” eller att anpassa sig till en ny lillebror eller lillasyster.

  • Be ditt barn dela med sig av sina känslor Små barn har kanske inte de muntliga färdigheterna som krävs för att direkt dela med sig av sina erfarenheter. Låt ditt barn leka eller rita för att du ska lära dig mer om hens känslor.

  • Observera Notera den intensiva reaktionen. Reaktionerna som du ser hos ditt barn kan vägleda dig när du försöker hantera svåra separationssituationer. Vissa barn har t.ex. inga problem med att säga hejdå efter att en aktivitet eller händelse är över, för andra kan det vara ett jobbigt och tårfyllt och ögonblick. Att veta när separationen kommer inträffa är ett bra sätt att förbereda sig på att hantera situationen när den uppstår.

  • Riv av plåstret Om ditt barn ska vara hos en barnvakt för första gången är det bra att som regel försöka gå därifrån så snabbt som möjligt, med ett ordentligt farväl som även ditt barn hör. På det här sättet kommer hen veta att du har gått därifrån och kommer kunna gå från att veta att du är där, se dig lämna och anpassa sig till att vara med barnvakten.

Första dagen på förskola

Att vara på förskola för första gången är en annan viktig övergång för alla barn – din förskola har ofta några bra tips på hur du kan göra övergången enklare för dig och ditt barn. Många förskolor har infasningsprogram där föräldrar följer med sina barn medan de anpassar sig till det nästa kapitlet i deras livet.

Hur du hjälper dig själv:

  • Tänk på din egen upplevelse. Om ditt barn med glädje lämnar din famn och springer till personalen så fort ni kommer till förskolan kanske du själv tänker: ”Vänta lite! Är det så lätt för henne att säga hej då?” Även om det är en normal, mänsklig reaktion, så är det viktigt att tänka på huruvida föräldrarnas egna separationsproblem kan påverka barnets.

  • Utveckla en ritual. Det kan vara så enkelt som att vinka adjö och slänga kyssar till varandra. Ett annat tips är att planera in en rolig aktivitet med ditt barn när ni ses efteråt.

Kom ihåg: Att växa upp är svårt, både för barn och föräldrar! Lita på att du kan hitta ett sätt som fungerar – en solid blandning av att lita på magkänslan och förstå hur ditt barn trivs i nya miljöer.

Cookiemedgivande