Cykelsäkerhet för småbarn och barncykelstolar

De flesta föräldrar minns säkert tydligt sina egna första försök att lära sig cykla, när de bestämmer sig för att försöka lära ut samma sak till sina barn. Trots frustration och uppskrapade knän leder erfarenheten till flera års nöje och kul med familjen. När ditt barn börjar trampa – vare sig det gäller två- eller trehjuling – bör du ge mycket uppmuntran. Och kom ihåg att cykling är en komplicerad färdighet som tar tid att bemästra.

Följ med på turen: sadlar, ekrar och hjälmar

Innan ditt barn är redo för att på egen hand börja cykla kanske du vill ta med ditt barn som medpassagerare på din cykel. För att det ska gå så bra som möjligt bör du göra följande:

Cykelbarnstol. Använd en ordentligt monterad cykelbarnstol som är säkert fastsatt antingen över bakhjulet eller framme vid styret. Den bör ha ekerskydd eller remmar för att hålla de små fötterna och armarna skyddade under resans gång. Stolen bör ha en hög rygg och en robust axelsele som kan hålla ditt barns vikt uppe, även om ditt barn slumrar till. Vissa föräldrar väljer att transportera sina små barn i en släpvagn som är övertäckt med kanvas eller slitstark plast. En släpvagn i metall fästs på vuxencykelns bakre del och är stabil och stark. Släpvagnen har en bred hjulbas, så risken att den välter är liten. Dessutom har ditt barn ett bälte.

Cykelhjälm. Använd en lätt hjälm för spädbarn eller småbarnpå din lilla passagerare för att förhindra eller minimera huvudskador vid en olycka. Cykelaffärer har det bästa utbudet på lämpliga hjälmar och deras butikspersonal bör kunna ge råd om rätt passform och justering. Var noga med att be om hjälp.

Redo att rulla När ditt barn springer, klättrar, hoppar och sparkar boll, är de redo för en trehjuling. De flesta barn är redo för att börja cykla mellan två och fyra års ålder. När de väl kommer till det här stadiet rör sig barn snabbt, vilket ökar risken för fall. Se till att ditt barn använder en godkänd hjälm som har en säker och bekväm passform. Insistera på att ditt barn använder hjälmen varje gång de cyklar, även om det bara är på uppfarten.

Cykel för stora barn

De flesta barn kan tryggt börja cykla på tvåhjulingar med stödhjul när de är mellan fyra och fem år gamla. I allmänhet har barn inte den balans eller muskelkoordination som krävs för att cykla utan stödhjul förrän de är fem eller sex år, ibland ännu äldre. Som du säkert vet vid det här laget är alla barn unika, så gör det du tycker är rätt och lämpligt för dig och din familj.

Så här ser du om en cykels storlek är rätt för ditt barn: låt honom eller henne sitta på sadeln med händerna på styret. Den främre delen av ditt barns fötter ska nå ner till marken.

Var en bra förebild för ditt barn genom att leva som du lär: använd hjälm varje gång du är ute på en tur, ensam eller tillsammans med någon annan.

Cookiemedgivande