Tio månader gammal bebis: Hallå, kan du höra mig?

Vid tio månaders ålder kanske du lägger märke till en paradox i ditt barns utveckling: Samtidigt som ditt barn gärna vill bli mer rörlig och oberoende kan ditt barn också vara lite försiktig med att inte hamna för långt ifrån dig eller till och med börja gråta när du är utom synhåll. Undrar du vad ditt barn kan komma att lära sig under de närmaste veckorna, och hur du kan hjälpa till med utvecklingen? Här är vad ditt tio månader gamla barn kanske vill pröva på just nu.

Fysisk utveckling: plattfotad

Om ditt barn står, eller redan tagit några steg, kanske du har märkt att ditt barn verkar ha platta fötter. Oroa dig inte! Alla barn är plattfotade till en början. Det beror på att barn föds med en fettkudde i foten som döljer att fotvalven håller på att utvecklas. Ditt barns fot- och benmuskler är inte starka nog för att ge tillräckligt stöd i valvet, sånt kommer börja utvecklas när din småtting är ungefär två år gammal.

Rörelse: upp, upp och vidare!

Nu kan ditt barn göra ett imponerande antal rörelser, oavsett om det handlar om att böja ryggen när det ligger på mage för att se sig omkring, sitta upp, rulla runt, gunga på händer och knän, krypa eller till och med dra sig upp med hjälp av andra föremål. Aktiviteten stärker musklerna, förbättrar koordinationen och lär ditt lilla barn vad olika kroppsdelar kan göra. 

Först när ditt barn kan stå upp stabilare kan de ta sina första stapplande steg med stöd av exempelvis möbler. Det kallas på engelska för cruising. Snart kan ditt barn försöka ta några första försiktiga steg utan att hålla i sig i något.

Kognitiv utveckling: Hallå, kan du höra mig?

Långt innan ditt barn kan säga riktiga ord, förstår hen delar av det du säger. Till exempel kan ditt barn vinka till dig när du säger hejdå. Nu, eller under de kommande månaderna, kommer ditt lilla barn kunna säga enklare ord såsom ”nej”, ”mamma” och ”pappa”. Ditt barn kan också försöka efterlikna ditt sätt att använda föremål. Dra nytta av att någon vill imitera dig genom att lära ditt barn hur man använder olika föremål. Låt ditt barn ”borsta” sitt hår med en hårborste och borsta sina tänder med en tandborste. 

Hur du stödjer ditt barns utveckling

Det finns, som du redan vet, många saker du kan göra för att hjälpa ditt barn att växa och utvecklas. Här är några bra idéer att pröva den här månaden:

  • placera några leksaker utom räckhåll för ditt barn, således uppmuntrar du barnet till att dra sig upp och ta sig vidare – leksaker som går att dra eller putta kan också vara ett bra sätt att hjälpa ditt barn att dra sig upp

  • sitt på golvet och rulla en boll fram och tillbaka mellan er: det kan användas för att lära barnet olika saker, som att rulla, putta, kasta eller tappa saker  

  • låt ditt barn få se sig själv i spegeln – le, skratta och gör grimaser ihop

  • lär ditt barn namn på kroppsdelar, berätta exempelvis om ditt barns kroppsdelar när du låter bada eller klä på hen.

Mata din tio månader gamla bebis

Från och med tio månaders ålder kan ditt barn äta mat med större mjuka klumpar och ännu fler slags småplock. Om ditt lilla barn börjar äta fast mat, välj att fira den här spännande milstolpen med att gå ut och äta tillsammans, om ni inte redan har haft det nöjet.

Hur mycket sömn behöver en tio månader gammal bebis?

Tio månader gamla barn sover vanligtvis i upp till tolv timmar varje natt och behöver cirka två till tre timmars sömn under dagen. Om det fortsätter vara svårt att få ditt barn att somna, eller om hen fortfarande vaknar flera gånger under natten, kanske du kan försöka flytta barnsängen till ett eget sovrum, om du inte redan har gjort det. Även om det rekommenderas att man har sitt barn i samma rum som sig själv under de första sex månaderna, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd, sover vissa äldre bebisar bättre och längre när de slipper behöva dela rum med sina föräldrar.

Cookiemedgivande