Separationsångest – bebisar och småbarn

Det kan komma en tid då ditt barn börjar bete sig lite annorlunda. Din småtting kan kräva mycket närhet, bli rädd för främlingar eller gråta när hen lämnas ensam. Det kallas separationsångest och en normal del av ditt barns utveckling.

Vad är separationsångest?

Nästan alla barn går igenom separationsångest. Mellan sex månader och tre år kan ditt barn – oavsett hur lugnt och nöjt det dittills varit – plötsligt kräva massa närhet, bli orolig runt främlingar och vid ensamhet. Oroa dig inte! Även om det kan vara utmanande, så är det en helt normal del av ditt barns känslomässiga utveckling.

Vanliga tecken på separationsångest hos ditt barn:

  • nytt eller ökat behov för närhet

  • spänningar eller gråt runt okända människor

  • motvilja mot vänner eller släktingar

  • gråter när du lämnar rummet

  • motvilja mot att lägga sig under dagen eller på natten.

När börjar separationsångest?

Barns separationsångest kan börja så tidigt som vid sex månaders ålder. Efter att det inträffat skiljer sig separationsångesten åt från barn till barn. Barn börjar inse hur beroende de är av dig och andra människor runtomkring. Barn blir också alltmer medvetna om sin omgivning, okända situationer kan således få ditt barn att känna sig upprörda eller osäkra.

Hur du hanterar ditt barns separationsångest

Här är några steg för att hjälpa ditt barn hantera separationsångest:

  • Planera när du ska gå. Om du behöver gå, försök göra det när ditt barn känner sig lugn, till exempel efter en tupplur eller måltid. Om

    din bebis är

    trött, hungrig eller sjuk är det större risk för separationsångest.

  • Smyg inte iväg. Ditt barn kommer se igenom det du gör – ärlighet varar längst. Säg hej då och försäkra ditt barn om att du snart kommer tillbaka.

  • Öva först med korta perioder. Börja smått – det kan vara bra att bara börja med att lämna ditt barn med någon annan i några minuter under tiden som du kort uträttar ett ärende.

  • Var positiv. Det är alltid svårt att se ditt barn bli ledsen eller orolig, och du kanske också upplever lite ”separationsångest” när du måste lämna ditt barn en stund? Men ett viktigt sätt att lugna ditt barn är att le och vinka hej då som om det vore det mest självklara i världen (vilket det ju också är).

  • Ditt barn kommer ha det bra. Påminn dig själv om att, hur svårt det än är att lämna ditt barn, så skadar inte din frånvaro ditt barn. Faktum är att upplevelserna hjälper ditt barn att utveckla den självständighet som behövs senare i livet.

Separationsångest hos små barn på natten

Om ditt barn känner sig orolig när du lämnar rummet innan läggdags, eller vaknar och är upprörd över att se att du inte är där på natten, kan separationsångest leda till utmaningar. Oroa dig inte – det kommer gå över! Försök hålla dig lugn och utveckla ett konsekvent beteendemönster under utvecklingsfasen. I samband med några av de tekniker som beskrivs ovan kan en konsekvent rutin vid läggdags hjälpa ditt lilla barn att somna lättare.

Det går alltid bra att lugna och trösta ditt barn om hen känner sig orolig på natten. Ofta kan det räcka med lätt strykningar på ditt barn på ryggen eller kinden för att försäkra dem om att du fortfarande är där. Med tiden kommer ditt barn lära sig att du fortfarande är där på morgonen.

I takt med ditt barns ökade självständig är separationsångest en naturlig del av ditt barns utveckling. Tänk på att den utmanade perioden även kommer gå över. Och glömd inte att ditt barns separationsångest är ett tecken på att du redan skapat en nära relation med ditt barn – du gör alltså ett bra jobb!

Cookiemedgivande