Livet med en sju månaders gammal bebis: Vad du kan förvänta dig?

Livet för dig och ditt barn är fullt av överraskningar och utmaningar, prestationer och vinster. Att vara öppen och flexibel är nyckeln till att tillsammans ta sig igenom uppgångar och nedgångar. Här lär du dig mer om vad en sju månader gammal bebis kan göra, samt vilka milstolpar du kan komma att se. 

Sinnen: imitation

Eftersom din småtting långsamt börjat imitera ljuden i ditt tal kan du ungefär från och med nu spela en unik roll i ditt barns språkutveckling. Din bebis kan till och med ha kommit så långt som att kombinera två ljud. Uppmuntra ansträngningarna genom att prata med ditt barn och upprepa enkla ord som ”mamma”, ”pappa” och ”hund”. Du kan också peka på saker som ni båda kan se och säga vad de heter (en katt eller en bok).

Rörelse: mer koordinerad och självständig

En av de mest slående förändringarna du kan komma att se är en rejäl förbättring av ditt barns förmåga att koordinera sina rörelser. Varje barn är unikt, men den här månaden är det inte ovanligt att ditt barn kan:

  • flytta föremål från ena handen till den andra 

  • stå på två ben medan du håller barnet med båda händerna

  • slå på leksaker för att göra ljud

  • hålla och dricka ur en kopp

  • börja krypa.

Personlighet: blir känslomässig

Din sju månader gamla bebis börjar uttrycka en mängd nya känslor och lär sig vad man kan och inte kan göra. Om de inte når en leksak, eller blir fråntagna något, kan det leda till frustreration. Spädbarn kan också börja bli blyga för människor de inte träffat innan. Oroa dig inte om ditt barn är lite väl klängigt – det är ett tecken på att du är älskad och att de känner sig trygga med dig.

Ditt barns hälsa: Vad är krupp?

Ibland kan ditt barn bli förkyld eller drabbas av hosta. Prata med din barnläkare om du tror att ditt barn kan vara sjuk. Här är några hälsoproblem värda att känna till: 

  • Krupp. Vid inandning, under höst- och vintermånaderna (men även vid andra tillfällen), kan ditt barn ha skrällande hosta eller ett raspande ljud. Det kan orsakas av en inflammation i de övre luftvägarna – det kallas krupp. Virusinfektion drabbar vanligtvis barn mellan sex månader och tre år. Krupp får luftvägarna att svullna upp. Om du märker att ditt barn har problem med att andas, ring nödnumret. 

  • Lunginflammation. Risken för lunginfektion är vanligare under årets kallare månader. Symptom inkluderar hosta, tung andning, bröstsmärtor och slöhet. Om du misstänker att ditt barn kan vara sjuk, kontakt barnläkare, de kommer kunna ställa en diagnos. 

Ta det lugnt 

Precis som alla andra föräldrar har du mycket att tänka på. All stress kommer inte försvinna, men det finns några saker du kan försöka göra för att hantera dina stressnivåer:

  • Få hjälp. Kan du hitta någon som hjälper till med hushållssysslor eller tar hand om barnen? 

  • Jämför inte ditt liv med andras. Minska tiden och energin du lägger på att känna dig skyldig och försök undvika att jämföra dig själv med andra på sociala medier.

Njut av lite egentid. Ta upp kontakten med vänner, planera lite kvalitetstid ensam med din partner eller ta lite egentid. Det kan krävas framförhållning för att se till att någon tar hand om ditt barn (en barnvakt, vän eller släkting), men att få en möjligheten att ladda om batterierna kommer verkligen göra underverk för ditt välmående.

Cookiemedgivande