En krypande bebis på språng

Det finns ingen exakt ålder då din bebis når den punkt då de börjar krypa. Men det är bra att veta hur du kan uppmuntra och hjälpa din bebis på vägen mot att bli större och nå mer självständighet. Att bevittna hur ditt barn behärskar sitt nya sätt att ta sig fram är kul. När din småtting väl lyckats få kläm på det har man all anledning att fira. Läs vidare för att lära dig hur du ser att din bebis förbereder sig på att börja krypa, ta reda på när det är vanligt att börja krypa, vilka olika krypstilar som finns och vad du kan göra om ditt barn inte börjat krypa än.

I vilken ålder börjar barn krypa?

De flesta barn börjar krypa någon gång mellan sju och tio månaders ålder, men som alltid: Varje bebis är unik, din småtting kanske är på språng lite tidigare eller senare än andra.

Vissa barn kryper inte alls i enlighet med den klassiska definitionen, de tar sig fram genom att hasa sig fram på baken. Alla barn växer och utvecklas i sin egen takt. Ditt barn kommer börja krypa när ditt barn är redo.

Hjälp din bebis att börja krypa

Innan ditt barn kan börja krypa måste motoriken och musklerna som krävs för att krypa vara på plats.

Det är viktigt att ditt barn känner sig bekväm med att ligga på mage. För att kunna krypa på det klassiska sättet måste din bebis också kunna trycka upp sig själv så att hen, med hjälp av händerna och knäna, står på alla fyra.

Vilka olika krypstilar finns det?

Du kanske blir förvånad om du för första gången hör att det finns mer än ett bra sätt att krypa, utan många olika! Här är några av de vanligaste stilarna barn använder när de börjar krypa:

  • Klassiskt krypande. Förmodligen det du tänker på när du tänker på ett barn som kryper: Din bebis kryper på händer och knän genom att koordinera ena armen med det motsatta knäet för att ta sig framåt.

  • Kommandokrypande. Din bebis tar sig framåt med armbågarna men behåller magen och benen släpande längs golvet, som om de ålar sig fram i en militärövning.

  • Hasandes på baken. Din bebis hasar sig framåt sittandes på baken, ibland med hjälp av en arm.

  • Hasandes i sidled. Din bebis hasar sig i sidled på baken, med hjälp av en arm, ett ben eller bägge.

Din bebis kan till och med uppfinna sin egen stil. Man behöver vanligtvis inte oroa sig om ens barns krypstil inte ser ut som något av det ovanstående beskrivna.

Hur du lär din bebis att krypa

Ditt barn börjar krypa först efter att hen byggt den styrka och koordinationsförmåga som krävs för att ta sig fram. Det finns en hel del du kan göra för att hjälpa ditt barn utveckla färdigheterna och uppmuntra vidare utforskning.

Några idéer på hur du kan uppmuntra ditt barn till att börja krypa:

  • lägg leksaker eller andra favoritföremål precis utom räckhåll för att uppmuntra ditt barn att röra sig framåt eller luta sig i sittande ställning för att försöka nå dem

  • bygg en hinderbana med lådor eller tunnlar – eller bara dina armar – så att din bebis kan krypa igenom den

  • blås bubblor medan ditt barn ligger på mage för att få uppmuntra barnet att försöka spräcka dem när de flyger förbi.

Vad ska man göra om ens barn inte börjat krypa än?

Precis som alla andra barn utvecklas ditt barn i sin egen takt. Försök att inte tänka tankar som: ”Min bebis borde kunna …”. Vissa barn hoppar över steget att lära sig krypa helt och hållet, och vanligtvis finns det ingen anledning till oro så länge ditt barn lärt sig koordinera armar och ben. Målet är att lära sig gå, så lägg inte alltför stor vikt vid krypandet under tiden.

Om du misstänker att ditt barn inte rör på sig som det borde, eller verkar använda ena sidan av sin kropp mer än den andra – eller om andra frågor och farhågor skulle uppstå – borde du naturligtvis tala med en barnläkare .

När ett barn börjar krypa kan de utforska världen på nytt. Det är spännande att få se din småtting njuta av den nyvunna friheten.

Njut av det nya äventyret – snart kommer ditt barn vara redo för en ny utmaning och långsamt jobba sig vidare mot de allra viktigaste stegen.

Cookiemedgivande