Bebisens utveckling mellan 3-9 månader: Tillväxtfaser
Det är spännande att se hur bebisen går från ena milstolpen i utvecklingen till den andra. Det är fantastiskt hur snabbt barnet växer och förändras. Passa på att njuta av dessa stunder med din bebis. 4 månader Din bebis växer så det knakar och stora förändringar händer snabbt – fysiska, emotionella och kognitiva. Din bebis interagerar mer med världen nu, lär sig av den och dig – bebisens bästa kompis. När barnet är 4 månader kommer hon eller han troligtvis att:
Kunna resa sig på armbågarna, eller till och med händerna, och hålla upp huvudet. Hålla huvudet stadigt i sittande position i knät.
Se dig från andra sidan rummet och följa dig med ögonen medan du går omkring.
Veta hur man får uppmärksamhet, genom att gråta, tappa något eller till och med låtsashosta.
Slå på föremål och ibland till och med lyckas nå och ta tag i saker. Om barnet får tag i något skakar hon eller han på det eller stoppar det i munnen. Om barnet släpper är det en olyckshändelse som överraskar honom eller henne.
Tycka att hennes eller hans egna händer är mycket intressanta. Barnet kommer att svepa runt dem, ta på dem och bara titta på dem.
Dregla mycket, blöta ner sina leksaker och dig, men tänderna kommer nog inte riktigt än.
Känna igen din röst och lugna sig lite en stund om du ropar från ett annat rum. Barnet lär sig att längta och vänta.
Kunna somna själv om du påbörjar en nattningsrutin och ger henne eller honom en liten leksak eller filt som ger trygghet.
6 månader Efter sex månader sitter barnet upp eller förbereder sig för att sitta upp och ryggen rätar ut sig. Detta är ett nytt perspektiv för barnet och han eller hon njuter av detta. När ditt barn är sex månader kommer hon eller han förmodligen:
Skratta högt, le och tjuta.
. "Reta" dig genom att tappa och kasta saker och väsnas för att få dig att reagera. Experimentera med idéer om rum och försvinnande.
Försöka dra sig upp till stående position med hjälp av möbler eller i spjälsängen.
Lägga över saker från en hand till en annan.
Stoppa nästan vad som helst i munnen.
Säga "ba" och "ga" och jollra mycket.
Få sin första tand, eller kanske flera.
Vända sig mot ljud.
Kunna trösta sig själv med tummen, en snuttefilt eller en rullande rörelse.
Kunna rulla runt åt båda hållen.
Börja bli misstänksam mot främlingar allteftersom hon eller han blir bättre på att förstå vem som är bekant och vem som är ny.
Precis när du tror att du har allt under kontroll kommer barnet att utmana dig igen – genom att börja röra på sig. Du måste nu börja tänka på säkerhet inom denna aspekt. När ditt barn börjar äta fast föda måste du även ta med kvävningsrisker i beräkningen. Nio månader Ditt barn är i rörelse: upptäcker, undersöker och experimenterar. Barnet tycker om att gömma saker och leka tittut för nu kommer hon eller han ihåg saker som inte är direkt framför henne eller honom. Du måste vara med hela tiden, dels för att se till att barnet är säkert, dels för att försäkra henne eller honom om din kärlek. Detta är en ålder då många föräldrar inser hur stor personlighet barnen har och att de vill vara delaktiga i allt som händer. När ditt barn är nio månader kommer hon eller han förmodligen:
Sitta ganska bra utan stöd, och vrida och vända sig i en stabil sittande position.
Kunna leka med leksaker i sittande position.
Kunna ta sig framåt på något sätt, antingen genom att krypa, åla eller hasa sig. Vissa barn lär sig aldrig att krypa, men de tar sig fram på något sätt ändå.
Dra sig själv upp till stående position, och fastna så ibland. (Snart lär sig barnet hur man kommer ner igen.)
Behärska pincettgreppet, dvs. pekfingret och tummen kan samarbeta för att ta upp små föremål. (Barnet kommer att hitta minsta lilla sak som har ramlat ner på mattan eller rullat in under bordet – var så säker.)
Använda sitt pekfinger för att peta på saker som t.ex. strömbrytare, knappar och eluttag.
Vilja kunna se dig hela tiden. Barnet kommer att gå fram och tillbaka för att kolla till dig under tiden hon eller han leker. Barnet blir antagligen mycket oroligt när du inte syns till. Barnet kommer att ge främlingar misstänksamma blickar eller gråta när de kommer. Kom ihåg att det inte handlar om oartighet. Barnet är bara mycket medvetet om skillnaden om vilka som är familj eller nära bekanta och vilka som är mindre bekanta.
Jollra så att det låter som en bra imitation av att prata. Du kommer till och med snart att höra "mamma" och "pappa" då och då. Din positiva reaktion på dessa ord kommer att få barnet att förstå att de är speciella ord.
Kunna sitt eget namn, vända på sig när du ropar, känna igen vissa ord och vara mycket intresserad när folk pratar runtomkring.
Få sina första tänder, vanligtvis de nedre och övre framtänderna.
Vakna ofta, vilket medför att nätterna blir lite besvärligare igen. Detta beror bland annat på att barnet saknar människor och allt roligt som hänt under dagen.
Inte vara nöjd med att bara bli buren och gosa. Nu vill barnet delaktigt i allt som händer.
Vara redo att ta kontroll över sitt eget matintag. Plockmat och en mugg är mycket intressanta saker under det här stadiet, särskilt eftersom barnet har lärt sig att bemästra pincettgreppet.
Skapa ljud och problem på nya sätt genom att kasta, banka, skaka och plocka isär sina leksaker. Det blir extra roligt när mamma eller pappa är där och kan hämta dem.
Bli medlem i Pampersklubben och få: